followers

salji

waktu

bird terbang

Tuesday, February 26, 2013

SET CHICKEN CHOP GORENG


sempena hari lahir anakku.. x de kek yang akak sediakan.. anak akak yang tinggal dengan akak ni dia kata jangan buat kek ma.. tunggu abang balik sok baru buat kek.. sebab dia x lalu makan teringatkan abangnya di Penang x merasa kek tu jadi untuk x menghampakan dia akak buat juga chicken chop kesukaan dia ni.. 


CHICKEN CHOP GORENG


3 bahagian peha/ dada ayam (650gm+-/potongan besar) | buang tulang
3 ulas bawang putih | kisar halus
6 inci halia | kisar halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar saus manis ABC
1 sudu kecil serbuk lada sulah/lada putih
Garam

Salutan:
1 biji telur | kacau
2 sudu besar tepung gandum
100gm bread crumbs

Cara:

1.Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama bahan kisar, sos tiram, saus manis, serbuk lada sulah dan garam.Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais.
2.Setelah cukup masa memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum.
3.Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.
4.Ambil ayam dan celupkan dalam telur kemudian salut dengan bread crumbs.Buat satu persatu.
5.Goreng dengan api sederhana besar agar ayam masak sekata.

SOS LADA HITAM

Bahan-bahan (ramai org boleh cicah)
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
1 tin cendawan butang - hiris halus
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat,sedikit sos tiram
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
tepung jagung(standby)

Cara-cara

 Cairkan butter dengan api kecil.
 Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
 Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
 Masukkan kiub ayam dan kacau.
 Masukkan air tadi dan cendawan butang serta kacau. Tambah sos cili. Kacau hingga sebati.
 Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang.. apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
 Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
 Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
 Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
 Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.

* akak x perlu tambah tepung.. asalkan masak hingga likat sebab bila sejuk ia akan pekat dengan sendirinya

COLESLAW

kobis manis - cincang
sedikit karat - dadu
mayonis
susu pekat

gaul rata dan bolehlah dihidangkan

* dulu akak pernah letak susu cair tapi Coleslaw jadi cair.. tukar susu pekat(jangan banyak) rupanya lebih sedap!

MASH POTATO

1 kg kentang - rebus empuk tos dan lenyek
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit butter

gaul semua hingga lembut dan halus(x blender pun tai tetap halus dan gebu kentangnya)

ROUX

2 sudu butter
2 - 3 sb tepung gandum
1 L air
1 kiub ayam

panaskan butter dan masukkan tepung.
kacau tanpa henti hingga keperangan.
masukkan air dan kiub, masak hingga mendidih.
bolehlah siram atas mash potato yang di bulatkan

* sekiranya nak warna gelap masukkan sedikit kicap.
* boleh taburkan blac pepper

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...