followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, February 20, 2014

MANDAZI - DONUT AFRIKA


pertama kali dengar nama Mandazi dan terus teringin nak cuba buat.. sesuai di makan waktu petang petang bersama kopi O... ermmm.. memang layan..
kuih ni rasanya sedap seperti berangin je mungkin di sebabkan penambahan serbuk kayu manis wp gitu ianya sesuai dimakan panas panas.. bila sejuk x terasa sangat beranginnya..

MANDAZI

Bahan-bahan ( 20 biji )

2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
2 st yis
1/4 sk serbuk kayu manis
1/4 sk serbuk pelaga
1/2 cwn susu penuh krim
1 biji telur, di pukul
2 sb mentega, di cairkan

Cara-cara

Semua bahan harus pada suhu bilik. Satukan semua dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya perlu.
Perap doh sehingga naik dua kali ganda. Setelah doh kembang, tumbuk-tumbuk untuk buang angin dan bahagikan kepada beberapa bebola sebesar bola tenis.
Canai doh membulat sehingga lebih kurang 1/4 inci tebal. Potong doh kepada 4 bahagian segitiga.
Goreng sehingga keemasan dan toskan minyak.
Mandazi sedia di makan bersama teh/kopi. Boleh juga di tabur gula aising/gula halus setelah siap di goreng dan masih panas.
~ Selamat mencuba ~

2 comments:

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...