followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, December 29, 2012

AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS


sebenarnya akak x habis lagi masukkan gambar hidangan pengantin ni... di sebabkan akak amat kekurangan masa untuk mengadap lappy lama lama.. 
ayam ni amat sedap... wp rupa parasnya x menawan sangat.. suami rakan dan rakan rakan pun mengemari masakan ayam ni..

AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS
resepi : Ros@Jintanmanis
sumber : Ct Delima & K.Nor

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah


Cara-cara:
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
2. Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu).

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...