followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, March 21, 2013

MASAK LEMAK KETAM


rasa dah lama x bersiaran.... rindu pulak... sejak balik dari pantai timur akak ni kurang sihat sikit... bukan bererti dapur akak x berasap tapi mood nak update terus down... akak hanya menjengok umah rakan rakan je... untuk melepaskan rindu..... hehehe.... 
sepanjang akak berehat ni akak sebenarnya ambil kesempatan mengikuti kempen diet hidup sihat... akak nak usaha ubah cara penampilan pemakanan akak.. tapi x tau setakat mana akak terdaya untuk melakukannya.... terpulanglah pada keadaan... hehehe
akak rasa sejak akak berblog ni badan akak terus dan terus naik... wp bila timbang berat badan tetap maintain tapi akak rasa baju baju yang akak pakai semua sendat dibahagian lengan dan perut.. adoiiii... penyakit pun mula bertandang wp x serius sangat... tapi akak kena usaha mengubahnya sebelum terlewat.. jika terlewat... bermakna lagi banyak duit habis untuk mengubati penyakitkan... bayangkan dalam usia semakin senja ni akak dikatakan usia dalaman badan akak telah masuk 65 tahun... hampir 20 tahun ke depan dari usia sebenar! akak kena berpandangan jauh... akak kena buka minda... akak kena ubah pemakanan... akak cuma sedang usaha untuk dapat berat yang ideal... bukan senang.. kena kurangkan 23kg tau... hehehe
jika didapati masakan akak yang disiarkan bukan mengikut sistem piramid atau gaya hidup sihat...... tapi ketahuilah akak masih ada suami dan anak untuk dihidangkan untuk mereka... ahli keluarga masih perlukan airtangan akak... tapi x bererti akak diet sampai x makan langsung... nak matiiii ke..?? akak ni kuat gastrik... mesti juga makan untuk lunch sepuas puasnya...
ooo.. melalut pulak berbicara ni... sebenarnya akak ni bukan jenis yang suka melalut x tentu fasal tapi hari ni.. adooii.. kompom korang jemu dengan perbualan ni.. ok.. jom kita lihat resepi di bawah... ala.. masak biasa je... x masak x boleh jugakkan... kan masak tu dah jadi perkara rutin bagi seorang isteri dan ibukan...

MASAK LEMAK KETAM

Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )

6 ekor ketam besar, dibersihkan
6 ulas bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
3 batang lada merah*
3 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
1/2 cm belacan*
1 hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
1 asam keping
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa, diparut
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar. Jerang atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar.
Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan santan no.2.
 Hidupkan api kembali dan masukkan santan no 2 ke dalam periuk. Diikuti daun kunyit, biarkan mendidih. Masukkan santan pekat. Perasakan dgn garam dan gula. 
Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk sampingan.



poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...