followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, March 30, 2013

AYAM TANDOORI


janganlah ada yang takut tengok ayam merah menyala ni.... hehehehe... adoiiii.. sebenarnya akak dah terlebih pewarna ni.. tapi kalau tengok real.. amat menarik..


dh lama sebenarnya nak buat ayam tandoori ni.. akak nak try ikut resepi chef Liza.. tapi puas akak cari paste maggi tandoori.. dah x kuar lagi paste tu kut... bila akak terjumpa resepi ni Alhamdulillah.. tanpa guna paste pun.. sedap sangat.. len kali boleh buat lagi untuk family..

AYAM TANDOORI

Bahan-bahan ( 3-5 orang )

6-8 ketul potongan ayam (ikut bahagian mana yg disukai)
Jus lemon secukupnya utk disapu pada ayam
1 ulas bwg merah*
3-4 ulas bwg putih*
½ inci halia*
1 sdk serbuk jintan putih**
2 sdk serbuk ketumbar**
1 sdb jus lemon**
1 sdk garam**
½ sdk serbuk cili** (blh tambah jika ingin lebih pedas)
1 cwn plain yoghurt**
Sedikit pewarna merah

Cara-cara

Dalam satu bekas, sapu & gaul rata semua ayam dgn jus lemon. Perapkan dlm 30-45 minit.
Dalam bekas yg lain, gaul rata kesemua bhn kisar(*) dgn bhn2 lain(**) utk dijadikan pes. Kemudian masukkan beberapa titik pewarna merah, kacau sebati pes (biar warna pes merah pekat sedikit).
Tuang & tabur pes ke dalam bekas ayam yg dh diperap td. Pastikan smua ayam disaluti pes. Perap dlm 2-4 jam, dlm peti sejuk; jika ingin rasa perapan yg lebih sedap, perap semalaman.
Utk bakar, susun ayam atas wire rack (yg diletak atas loyang pembakar) & bakar ayam dlm preheated oven (180C) atau boleh digril – hgga ayam empuk (masak). Smbil bakar/gril, blh sapukn lebihan pes td (jika ada lg) pd ayam – supaya biar naik aroma ayam tandoori.
Perah limau nipis atas ayam tandoori sebelum dijamah.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...