followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, January 24, 2015

CONGOR BAR


kebetulan anak ada balik akak buatlah congor bar ni.. nk buat yang lain macam x cukup masa nk buat.. buat yang senang dan simple bahan bahannya jadilah... deko pun macam orang malas je.. hehe...
 akak rasa sikit je tapi akak agak kurang minat sikitlah congor bar ni..

Congo Bars
Sumber : Rima
C&P : Kak Ita

Bahan-Bahan

-315 gm tepung gandum
-2 1/2 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil garam
-150 gm butter
-320 gm gula perang - boleh kurangkan [ aku letak 250gm ]
-3 biji telur
-1 sudu kecil esen vanila
-250 gm chocolate chips
-1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
-Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-Cara

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata.
Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 [ aku guna loyang 10 x 10 ] yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.

No comments :

Post a Comment

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...