resipi ni akak x belajar kat kelas pun tapi akak dapat resipi ni hasil perkongsian dr rakan fb MrsNor Wahid. terima kasih banyak banyak dengan resipi ni kerana beliau bersusah payah belajar d kelas yang berbayar kemudian sharekan bersama rakan fb.. puding memang terasa kesedapannya...
GULA MELAKA CENDOL PUDDING CAKE
Bahan-Bahan
Acuan 10 x 10 X 3
1 pc kek pandan (lapisan bawah sekali)
Bahan A:
500 gm santan pekat
500 gm susu cair
10 gm serbuk agar2
150 gm gula merah
1 ½ tsp serbuk hoen kwee (putih)
1 biji kuning telur
Secubit garam
1. Masak semua sekali hingga mendidih
2. Biarkan suam sikit,kemudian tuang atas kek. Ketepikan
Bahan B
600gm santan pekat + 400gm air *
10gm serbuk agar2*
150gm gula castor*
1 ½ tsp serbuk hoen kwee (putih)*
100gm cincau (potong kiub)
200gm cendol
Pewarna green apple dan lemon yellow
1. Masak hingga mendidih semua yang bertanda *
2. Bahagikan adunan kepada 2 bekas . 1 diwarnakan lemon yellow, 1 lagi green apple.
3. Taburkan cendol di atas lapisan bahan A
4. Kemudian lapisan dengan adunan lemon yellow. Sejukan biar sedikit keras
5. Bila dah agak keras, tabur cincau dan lapis dengan adunan hijau
6. Hias dengan cincau di atasnya . Sejukkan
No comments :
Post a Comment