masak sempoy tapi sedap juga
LABU AIR MASAK BENING
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji labu air sederhana besar
1 cekak soo hoon, kerat dan rendam
1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
sos tiram secukupnya
1 liter air
Garam secukup rasa
Secubit gula
CARA MEMBUATNYA :-)
Kupas labu air, cuci dan belah dua, kemudian belah lagi dua setiap bahagian, potong serong setiap belahan dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan udang kering, bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga perang dan harum. Masukkan sos tiram dan air serta juga lada hitam, biar mendidih.
Masukkan labu air, soo hoon dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Masak hingga labu air lembut. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan segera....
Salam kak.. ganding sambal belacan pastu ikan atau ayam goreng sedap nih..
ReplyDelete