sebelum sauna
hari ni giliran akak berkongsi resipi dengan jiran wanita KRT Bandar Universiti... kebetulan mr hubby akak bawa banyak buah nangka dan nenas dri pontian.. akak pun ambil keputusan berkongsi resipinya bersama teman teman di taman akak...
resipi yang sangat senang dan berpuas hati.. lembut gebu gebas kek ni.. x rugi untuk anda mencubanya..
untuk pengetahuan semua akak buat 2 adunan dr resipi d bawah ni.. jadi akak guna loyang 10x10in..
KEK NANGKA
copy dr fataniahmad
Bahan :
150g tepung gandum
1/2 sk baking powder
- ayak 2 bhn ni
125g marjerin pelangi
125g gula kastor
1 biji telur gred A
1 sk esen vanila
100ml susu segar
1 cwn nangka dihiris nipis
Bhn hiasan :
1/2 cwn nangka yg dihiris nipis.
Cara membuatnya :
1. Panaskn oven 175 'C
2. Sediakn loyang loaf 6x3x3 inci. Sapu dgn minyak dan alas dasar loyang dgn baking paper
pukul mentega & gula hingga kembang
masukan telor satu persatu
masukan tepung gandum sedikit demi sedikit
adun sebati kemudian masukan isi nangka dan susu cair
tuang ke dalam acuan roti yg telah dilenser (dpt 2 acuan)
bakar dalam oven yg terlebih dahulu dipanaskan
setelah sejuk bedakkan dgn icing sugar
bakar berapa minit ??
ReplyDelete