kek yang senang dan sedap...
BUTTERLESS FRUIT CAKE (KEK BUAH TANPA BUTTER)
Roz@Homekreation
Saiz: 8" persegi
BAHAN2 A:
150ml Minyak
3 biji Telur Gred A
45ml Susu Cair
1 st Sirap Kencana / Madu
1 sb Sunquick
BAHAN2 B:
220g Tepung Gandum*
2 st Baking Powder* (* diayak)
175g Gula Perang (akak guna yang warna pekat )
350g Buah Campuran
50g Badam Cincang (Badam di panggang) - Along letak Gajus
1 st Parutan kulit oren - Along tak letak
Badam tanpa kulit - untuk topping tapi Along tak letak
CARA2:
1. Campurkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau rata dengan senduk kayu.
2. Gaulkan bahan ayak, gula, buah campuran, badam cincang dan kulit oren.
Perlahan-lahan tuangkan bahan A sambil di kacau sebati.
3. Ratakan ke dalam tin yang telah dilapikkan kertas minyak dan dilenserkan minyak.
7. Aturkan badam diatasnya dan bakar pada 180'C selama 40-45 minit atau sehingga masak.
wa..menarik sungguh dan simple kek buah ni..nanti nak cuba la
ReplyDelete