followers

salji

waktu

bird terbang

Sunday, May 12, 2013

ATVT KELAS JW - MAJA BLANCA


menurut kata hana kuih ni atau dessert dr filipina. penyediaan yg mudah dan rasa lemak2 manis katanya.

akak potong ketika suam suam.. agak kurang kemas sikit tapi jangan di kisah pada rupa paras... yang penting sedap! sebenarnya jika suka rasa jagung saja pun dah sedap tapi jika di campur sekali dengan kismis sedap juga.. ada rasa manis manis masam sikit.. terpulang pada citarasa anda...


taburan kacang hancur(sebelum di potong)

MAJA BLANCA

Bahan-bahan ( loyang 8cm )

1/2 cawan cornstarch@tepung jagung
1/2 cawan gula - leh kurangkan klu tk suka manis
1/4 cawan air
2 cawan santan
1/4 cawan jagung manis dlm tin
1/4 cawan kismis
1/2 cawan kacang tanah hancur - utk topping

Cara-cara:

Gris loyang dengan minyak. ketepikan.
Dalam mangkuk, satukan cornstarch,gula,air dan santan.kacau sebati.
Masukkan jagung dan juga kismis. *jagung n kismis hana cincang kasar.
Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk. masak dengan api sederhana hingga likat atau pekat.
Tuang ke dalam loyang.
Taburkan ngan kacang tanah. kemudian sejukkan dlm esbok.
Potong2 dan hidangkan!

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...