menurut kata hana kuih ni atau dessert dr filipina. penyediaan yg mudah dan rasa lemak2 manis katanya.
akak potong ketika suam suam.. agak kurang kemas sikit tapi jangan di kisah pada rupa paras... yang penting sedap! sebenarnya jika suka rasa jagung saja pun dah sedap tapi jika di campur sekali dengan kismis sedap juga.. ada rasa manis manis masam sikit.. terpulang pada citarasa anda...
taburan kacang hancur(sebelum di potong)
MAJA BLANCA
Bahan-bahan ( loyang 8cm )
1/2 cawan cornstarch@tepung jagung
1/2 cawan gula - leh kurangkan klu tk suka manis
1/4 cawan air
2 cawan santan
1/4 cawan jagung manis dlm tin
1/4 cawan kismis
1/2 cawan kacang tanah hancur - utk topping
Cara-cara:
Gris loyang dengan minyak. ketepikan.
Dalam mangkuk, satukan cornstarch,gula,air dan santan.kacau sebati.
Masukkan jagung dan juga kismis. *jagung n kismis hana cincang kasar.
Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk. masak dengan api sederhana hingga likat atau pekat.
Tuang ke dalam loyang.
Taburkan ngan kacang tanah. kemudian sejukkan dlm esbok.
Potong2 dan hidangkan!
sedapnya kak...rupa parasnya cam bengkang pun ada...tapi nampak sedap la....=)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletenampak menarik dan sedap ja kuih tu..
wah wah...lum penah try ni..tergoda zila, akak..
ReplyDeletesalam ziarah
ReplyDeletememang tak pernah rasa dan buat..nanti bolehlah cuba