alaaa... resepi simple simple je.... sebenarnya ini adaptasi dari resepi lemping biasa je... tapi dengan kadar terlebih rajin maka jadilah lemping pandan ni... ekekeke....
ini menu yang sedap di makan waktu petang...
LEMPING PANDAN
3 cawan tepung gandum
sedikit pewarna hijau
air pandan secukupnya(blend)- sukatan air x terlalu pekat dan x terlalu cair
2-3 sudu gula
garam secukup rasa
campurkan ke semua bahan sehingga larut dan sebati
panaskan kuali kecil non stick masukkan 1/2 st minyak(supaya x lekat)
tuangkan 1 senduk adunan ke dalam kuali.
leperkan dan dan buatlah sehingga habis.
bahan sosnya:
2-3 sudu jem
sedikit air
campurkan kedua duanya dan masaklah sehingga jem cair terus tutup api dan sirankan di atas lempeng pandan
* jangan kacau terlalu lama sebab jem akan jadi kental seperti jem sediakala.
* boleh juga paipkan susu manis ke tas lempeng bersama dengan jem.
sedap dan boleh cuba!!
sedapnyerr kak...rajin akak...=)
ReplyDelete