setelah membelek belek majalah terjumpalah resepi yang memikat selera akak... resepi dari chef Amer Hamzah kalau x silap.. waaa... memang memikat selera akak... nanti mr suami mesti suka dengan rasanya.. ala ala anak mami ni... yuk.. kita ke dapur...
DAGING RENDANG ANAK MAMI
Saji 4/12
500 g daging - rebus hingga 2/3 empuk
1 set rempah tumis
1 helai daun pandan
1 tangkai daun kari
1 batang serai - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris nipis
4 ulas bawang merah - kisar
1 cm halia - kisar
2 sb cili kisar
2 sb rempah kari daging
1 sk serbuk jintan manis
1 sk serbuk jintan putih
1 bijitomato
2 sb kicap manis
garam dan gula secukup rasa
125 ml santan pekat
panaskan minyak, tumis rempah tumis dan kacau sebentar
masukkan bawanghiris, kacau hingga layu
masukkan semua dedaun dan serai, kacau sebentar
masukkan bahan kisar dan kacau hingga agak garing
masukkan cili kisar, campuran rempah kari dan kacau rata
masukkan tomato, daging, kicap, gula dan air stok. didihkan hingga empuk.
masukkan santan dan biarkan ia mendidih selama 10 minit
angkat dan hidangkan dengan daun ketumbar dan bawang goreng
masukkan bawanghiris, kacau hingga layu
masukkan semua dedaun dan serai, kacau sebentar
masukkan bahan kisar dan kacau hingga agak garing
masukkan cili kisar, campuran rempah kari dan kacau rata
masukkan tomato, daging, kicap, gula dan air stok. didihkan hingga empuk.
masukkan santan dan biarkan ia mendidih selama 10 minit
angkat dan hidangkan dengan daun ketumbar dan bawang goreng
sedapnyer...save dulu respi ni yer kak Norli cayang..
ReplyDelete