gara gara teringin kerana dah lama x merasa masak lemak daun kayu tempoyak.. masak kali ni serba serbi x cukup bahan... tapi tetap juga teringin nak buat..!hehehe.. maklumlah dah lama x buat... lidahku dah kecur... tercari cari kat pasar segala daun kayu untuk buat masakan ni tapi malang.. hanya jumpa pucuk labu je... tapi tetap ku rembat!
PUCUK LABU MASAK LEMAK TEMPOYAK SEMPOI
Bahan-bahan ( 3- 4 orang )
Seikat pucuk labu - dipotong dan celur
Ikan rebus seekor - ditumbuk
Bawang putih }
bawang merah } ditumbuk
cili api }
sedikit ikan bilis }
serbuk kunyit
2 sd tempoyak
serai - titik
Santan - 1 kotak
Garam- sesedap rasa
Cara-cara
Masukkan santan di dalam periuk , kacau sehingga mendidih.
Masukkan bawang yang telah ditumbuk ikan bilis serbuk kunyit dan serai ke dalam periuk
Kemudian masukkan tempoyak ke dalam masakan tadi
Pucuk labu boleh masukkan kemudiannya. Perasakan dengan garam sesedap-sedap rasa
Siap untuk menjamu selera
No comments :
Post a Comment