followers

salji

waktu

bird terbang

Sunday, May 12, 2013

GRILLED CHICKEN CHOP



resepi ni minggu lepas buat... masa tu anak anak semua berkumpul balik... time camnilah seronok memasak.. kalau time tinggal berdua.. alahai... mulut je teringin nk itu ini... nk buat tapi sapa yang nak tolong habiskan... kalau semua balikkan seronok buat sama sama disamping dapat juga memberi tunjuk ajar pada dorangkan....
sebenarnya anak yang bongsu sedang bercuti sem yang request nak chicken chop ni... dia kurang suka seperti dikebanyakkan kedai western food semuanya chicken chop yang bersalut breadcrumbs.. sebab bila sejuk ia keras.. hanya sesuai dimakan ketika panas panas berbeza dengan Grilled chicken chop ni.. agak sesuai dimakan bila bila pun..
akak ubah sikit resepi ini ikut kesesuaian dengan 1 kg peha ayam..

Resepi GRILLED CHICKEN CHOP

1 ekor ayam  ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam –  dapat 4 keping ) - akak guna peha ayam 1kg(belah buang tulangnya)
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk) - akak suka lebihkan
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau - akak x bubuh
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam) - akak x bubuh
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)
garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak da n  bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je  lebih mudah!

Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam:

2 labu bawang besar ( potong dadu)
1 biji tomato - potong - kiub (akak suka)
2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
1 tin cendawan butang - hiris (akak suka letak sebab sedap)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
2 sudu makan sos tomato atau sos chili
2 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.

* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.

** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
Hidanglah chicken chop anda dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!!
Selamat mencuba!!!

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...