masakan ni memang best tau... akak syorkan wajib cuba resepi ni... ikut resepi asal ia lembab sikit tapi akak ni suka masak kering kering sikit... pada mulanya mr hubby takut nak cuba sebab ia kata nampak cam pedas...(dia x suka pedas sangat sebenarnya..). akak kata cubalah dulu... ternyata x menyesal untuk mencuba... hehehe... akan datang nampaknya masuk siaran ulanganlah nampaknya... sure punya...!
SOTONG CILI API DAUN LIMAU PURUT
Resepi : SAMBAL HIJAU FB - Deliaa Afnita
dari: nshafea
Bahan2 nya:
Sotong 1/2 kilo
Cili api 10 tangkai - Sy kurangkan 5 biji
Lada hijau besar 3 tangkai
Bawang merah 4 biji
Bawang putih 2 ulas
Asam keping 1 keping,
Serai 2 btg - 1 btg blend dan1 btg serai dititik
Daun limau purut 4 helai - 2 blend 2 koyakkan
Kunyit,
halia 1 inci
Garam, gula,
serbuk pati ayam
Belacan 1 inci
Caranya:
Sotong di bersihkan, toskan
Bawang, halia, kunyit, serai, daun limau, cili api, lada besar di bland, tumis, masukkan asam keping, belacan...tggu sampai wangi...masukkan garam, gula, perasa....tggu lg sampai btul2 kering...baru masukkan sotong....dah siap..tumis sampai btul2 kering, sb sotong tu keluarkan air....
resepi ni sungguh wangi..sb ada serai,daun limau purut...plus2 belacan....
wangi sampai umah zila bau limau purut tu kak..sedapnya
ReplyDelete