labu air ni pemberian dari rakan... katanya labu ni labu ni di bawa dari kampungnya d Jengka 11 Pahang.. besar sangat hingga boleh dikongsikan 4 orang.. akak pun dapat sepotong besar.. lantas akak terus x fikir panjang terus masak ni jer...
MASAK LEMAK LABU AIR FISH BALL
1/2 biji labu air - hiris ikut suka
1 labu bawang besar - hiris halus
2 batang lada merah - belah 2
5 biji fish ball besar - belah 2 (nak habiskan stok)
daun kunyit - siatkan
secukup santan
garam secukup rasa
Cara-cara
1.Mula-mula buangkn kulit labu air & potong ikut suka masing2 & bersihkn.
2.Kemudian,satukan kesemua bahan2 kecuali labu air @ timun di dalam periuk dan masak hingga mendidih dgn menggunakan api pelahan
3.Masukkan labu air dan gaul hingga rata.
4.Tambah santan jika perlu dan masak hingga labu air lembut...masukkan juga daun kunyit yg telah disiat sdkt.
5.kacau lg dlm 5 minit,isi garam
No comments :
Post a Comment