followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, May 19, 2011

CENDAWAN CICHO SAJI - Feb/01

resepi ni akak ambil dari majalah Saji keluaran Feb/2001.. amboi lamanyakann.. sebenarnya akak lebih suka majalah Saji yang lama berbanding dengan sekarang ni.. dulu akak memang pelanggan setia Saji.. dalam rak penuh dengan koleksi Saji tapi sekarang akak dah berpaling tadah... muahahahaha.. dah x boleh nak setia lagi.. 



untuk pengetahuan semua.. tadi dekat FB akak dah bertanya idea kawan kawan di FB tentang cendawan ni sedap masak apa? ramai yang fedback baik punya.. lain tempat lain nama yang diberi pada cendawan ni. ianya di kenali dengan pelbagai nama. ada yang memanggilnya kulat, cendawan tekukur, cendawan sisir, cendawan sisor. apa pun namanya.. cendawan yang di maksud adalah sama. akak sendiri memanggilnya cendawan sisir lebih senang di panggil cicho je.. hahaha


oleh kerana ramai yang sudah memberi pandangan cara masak yang sesuai dengan cendawan ni.. di sini pula akak nak syerkan resepi untuk di kongsikan bersama... huh.. memang sedap sangat.. dan memang lazat!! rasanya seperti mirip rasa rendang... bahan pun semua secukup rasanya. setelah akak cuba.. ternyata sedap dan akak rasa amat sesuai sekali jika di makan dengan pulut @ pun nasi panas!! hari ni entah beberapa kali akak meratah je masakan cendawan cicho ni.. sedap...

RESIPI CENDAWAN CICHO - (nama yang diberi dalam majalah Saji tu ye..)
Saji Feb/01

1 cawan cendawan cicho - (sepinggan rm2 akak beli 2 pinggan) - rendam kembang, basuh dan ramas ramas sikit sambil di cuci bersih dan di tumbuk kasar

tumbuk kasar:
100g ikan bilis
50g udang kering

kisar:
5 ulas bawang merah
3 cawan santan pekat

3 cawan santan pekat
1/2 bungkus rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
2 sb kerisek
2 keping asam keping
15 tangkai cili api(ikut kepedasan sendiri) - kisar halus
1 batang serai -di ketuk pangkalnya
1-2 helai daun kunyit -koyak koyakan (akak tambah)
minyak menumis
garam

panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik aroma. masukkan ikan bilis dan udang kering.
masukkan rempah kari dan cili api, kacau sehingga sedikit garing.
masukkan kerisek, serai dan  asam keping, kacau sebati.
masukkan cendawan , kacau sebati kemudian tuangkan santan.
kacau dengan api perlahan hingga pekat. masukkan garam.
tutup api dan sedia untuk di hidangkan

* akak masak cendawan ni hingga kering sebab sesuai di makan dengan pulut.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...