cuti cuti ni akak buat laksa johor yang sedap ni... akak memang selalu makan tapi belum pernah memasak di dapur moh weh ke dapur akak lagi... inilah pestime akak buat sendiri... memang x rugi mencuba.. memang "kaw" dan sedap sama seperti yang pernah akak rasa dulu...
LAKSA JOHOR
800 gm spaghetti direbus - akak rebus sekampit je 500g
500 gm isi ikan dan air rebusannya
Bahan kisar
10-12 tangkai cili kering yang digunting dan direndam air panas
2 labu bawang besar dibelah-belah
5 ulas bawang putih
3-4 batang serai dihiris halus
2 sb udang kering dibasuh dan direndam
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit belacan
sedikit ikan masin kurau - akak tambah 3/4 sb jintan manis
3/4 sb jintan putih
3/4 sb lada hitam
1 sb biji ketumbar
sedikit air
Bahan lain
5 keping asam gelugor
daun kesom
bunga kantan
Santan secukupnya
garam
sedikit minyak untuk tumisan
Bahan hiasan
Timun
Taugeh dibuang ekor
Cili merah
Cili burung
Daun selasih
Daun pudina
Bawang besar dihiris nipis
Limau kasturi
Bunga kantan dihiris halus
Telur rebus (kak rus tambah) - akak x letak
Sedap dihidangkan dengan spaghetti dan hiasannya tadi dan lebih enak kalau ada sambal belacan.
spagetti
as-salam
ReplyDeletesungguh menyelerakan tgk LAKSA JOHOR tu..tak pernah buat tapi beli aje...
Selalunya sangat Kak Noor masak laksa Penang. Sekali sekala apa salahnya pekena Laksa Johor pulak. Nanti Kak Noor cuba resepi norlie ye.
ReplyDeletedah lama tka buat laksa johor .. anak2 suka :-)
ReplyDeletesalam kak.. rajinnyer wat laksa.. tun suka mkn, tp maleh benor nk perisikan ikan tu.
ReplyDeleteSalam Norlie...nak laksa semangkuk..hehe..
ReplyDeletesedapnya kak..saya tak pernah buat laksa johor...
ReplyDeletejika belum mencuba laksa johor wajib cuba... memang sedap bangat!!
ReplyDelete