sebenarnya hati ni teringin nak makan buah melaka golek kelapa tu... bila lihat stok kelapa rupanya terlupa beli.. kena tukar planning lain la jawabnya.. hehehe..
ternampaklah idea dari Raidah... senang dan mudah je.... terus akak buat buah melaka berkuah ni.. sedap tau.. seakan kuih puteri mandi.. kuih tu intinya gula putih dan dikukus bersama kuah santan tapi yang ni berintikan gula melaka.. kuahnya pula dimasak berasingan dan buah melaka yang siap rebus toskan baru dimasukkan sekali dalam kuah santan ni.. bolehlah dihidangkan...
BUAH MELAKA (ONDE ONDE) BERKUAH
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum (saya tambah)
2 ketul atau secukupnya gula melaka ~ dipotong kecil2
1 1/3 cawan atau secukupnya air atau jus pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam ~ dicampur dlm jus pandan
Untuk kuah:
3 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Untuk kuah:
~ Campurkan semua bahan2 kuah lalu dikacau atas api sederhana sehingga kuah masak dan agak pekat. Ketepikan.
Buah Melaka:
1. Bancuh tepung bersama jus pandan sehingga boleh diuli. Jangan sampai lembik nanti susah nak bentukkan doh jadi bulat.
2. Ambil doh sebesar guli, masukkan gula melaka yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan. Bulatkan dan pastikan menutupi keseluruhan gula.
3. Masak air sehingga mendidih, kemudian masukkn buah melaka tadi.
4. Bila bebola timbul/terapung bolehlah diangkat dan toskan.
5. Terus masukkan ke dalam kuah yg telah disediakan tadi.
No comments :
Post a Comment