dah terlalu ramai cuba daging palembang ni... rasanya akak je yang ketinggalan kapal terbang.... hehehe
rasanya x perlu nak komen pape pun tentang masakan ni sebab rata rata dah ramai yang beri komen terbaik punya... memang terbaik pun...
untuk pengetahuan... masa memasak daging ni akak kekurangan santan pekat tapi akak telah masukkan 1 sm bancuhan tepung gandum... dan ternyata masakan akak kembali pekat...dan x menjejaskan rasa masakan ni... selamat mencuba.
rasanya x perlu nak komen pape pun tentang masakan ni sebab rata rata dah ramai yang beri komen terbaik punya... memang terbaik pun...
untuk pengetahuan... masa memasak daging ni akak kekurangan santan pekat tapi akak telah masukkan 1 sm bancuhan tepung gandum... dan ternyata masakan akak kembali pekat...dan x menjejaskan rasa masakan ni... selamat mencuba.
DAGING PALEMBANG
2 btg serai-titik
500ml santan pekat
2 sdb kerisik
1 cwn kicap lemak manis
minyak
bahan kisar:-
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering
bahan tumis:-
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau. masukkan bahan kisar n serai hingga pecah minyak. masukkan daging n gaul sebati.masak dgn api sederhana hingga keluar air daging n masak seketika.
masukkan kicap n santan. masak hingga daging mula empuk. kacau selalu hingga masak n kuah pekat. masukkan kerisik n gaul rata. masak hingga daging betul2 empuk.
Wow! kalau makan dgn pulut kunen pun sodap ni...
ReplyDelete