simple je masakan akak tengahari tadi tapi yang penting wajib ada sambal belacan....
jangan ada yang terkejut jika nampak resepi akak ni ada dimasukkan tepung gandum.. tapi kenalah larutkan dulu sebelum di masak... tujuannya untuk memekatkan masakan campuran santan cair ni... hasilnya memang pekat.. jika x percaya anda boleh cuba...
sebenarnya akak masukkan tepung ni adalah kerana akak x mau menggunakan santan pekat.. takut kolestrol tinggi.. bila dah berumur ni kesihatan kena diambil berat..
SOTONG SAYUR LEMAK KOBIS
1/4 biji kobis manis - hiris
1/4 biji karat - hiris halus
10 ekor sotong - potong bulat
1 biji bawang - hiris
santan cair secukupnya
1 sb tepung gandum (tujuan memekat)
1 helai daun kunyit - koyakkan
garam secukupnya
masukkan santan dan tepung gandum. larutkan dulu tepung ni bersama santan ni.
panaskan dapur dan masukkan sotong, bawang, hingga hampir mendidih baru masukkan sayur kobis, karat, daunkunyit serta garam
maskkalah sehingga mendidih.
angkat
No comments :
Post a Comment