dah lama sungguh x buat kek sarang semut ni... kali ni akak cuba resepi dari rakan fb... rasanya sedap dan secukup rasa manisnya tapi akak masih x puas hati sarangnya.... len len kali insyaallah kena cuba lagilah nampaknya...
KEK SARANG SEMUT
2 CWN GULA-HANGUSKAN,
2 CWN AIR PANAS,
1/2 CWN BUTTER
*BILA GULA DAH PERANG,MASUKKAN AIR PANAS.LEPAS TU MASUKKAN BUTTER.SEJUKKAN CAMPURAN INI.KENA BETUL2 SEJUK.
2 CWN TEPUNG GANDUM,
1 1/2 SUDU TEH SODA-DIAYAK BERSAMA.
1/2 CWN SUSU PEKAT,
5 BIJI TELUR-A
SEDIKIT ESEN VANILLA
CARA:
PUKUL TELUR SAMPAI KEMBANG(SAYA GUNA BLENDER AJE)MASUKKAN ESEN VANILLA+SUSU PEKAT+TEPUNG.SEBATIKAN.AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR GULA HANGUS TADI.SEBATIKAN.
GRIS LOYANG 9",BAKAR MENGGUNAKAN API BAWAH SAHAJA DAN SAYA LETAKKAN DI RAK PALING BAWAH.170C-1 JAM..(IKUT SUHU OVEN MASING2)
*TIPS UTK MENDAPATKAN SARANG-air gula hangus tu kena betul2 sejuk,letakkan bawah kipas pun ok.kek ni blh juga di kukus..
cantik ja kejadian kek ni kak norlie..
ReplyDelete