puding yang sangat sedap dimakan ketika cuaca panas.... akak buat ikut resepi kak ruby... tapi akak telah menambahkan lebihan kek yang akak potong kecil kecil lalu akak masukkan je ke dalam puding laici kastad ni.. bukan pe nak habiskan lebihan kek pemberian dari seorang kawan...
PUDING LAICI KASTARD
200 gm gula pasir (bleh kurangkan)
20 gm agar agar stripe
3 cawan air
Bahan B :
2 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
1 tin buah laici
1 tin air laici
30 gm mentega
Cara :
Masak agar-agar dengan air hingga larut, masukkan gula.
Sementara itu kisar bahan B kecuali mentega, bila bahan B sudah sebati baru masukkan mentega kisar lagi hingga sebati. Masukkan ke dlm agar-agar tadi, kacau hingga mendidih dan pekat, tutup api.
Tuangkan ke dlm acuan pilihan, biarkan sejuk sedikit baru bekukan dlm peti ais.
No comments :
Post a Comment