followers

salji

waktu

bird terbang

Tuesday, February 24, 2015

PAU GEBU DAN LEMBUT


terlaksana akhirnya kuih pau gebu dan lembut ni... dah lama bertangguh dan teragak agak bila nk buat kuih pau ni.. gebu dan lembut.. nanti nk try resepi dari kawan jw akak pulak.. in sya allah..
untuk kuih pau ni akak hny guna tepung gandum shj tapi akak ada letak beberapa titis pewarna kuih untuk putihkan kuih ni.. pada mulanya akak x berani juga nk letak tapi nk try gak.. hehe.. berhasil putih dan gebu

PAU GEBU DAN LEMBUT 

Bahan-bahan ( 10 biji )

250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) baking powder
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
2g (1 sudu teh) bread softener
1/2 cawan air suam
beberapa titis pewarna ptih kuih (akak tambah)

Cara-cara

Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.

***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
Bahagikan doh kepada 10 bahagian
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.

***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.

***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
*** : api kuat kukus selama 5 -7 minit angkat

Selamat mencuba...

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...