MASAKAN ORANG PERAK:
60 kg daging -sebenar daging di potong kiub yg besar.utk hidangan buffey kena di potong kecil.
1 guni bawang besar-}
1 kg bawang putih -}
6 kg serai -} di hiris kasar dan di blend
3 kg halia -}
3 kg lengkuas -}
1 1/2 kg cili kering ) di blend
1/2 kg rempah biji )
100g jintan putih )
100g jintan manis ) di sangai dan kisar kering
100g lada hitam )
100g buah pelaga )
100g bunga lawang
100g bunga cengkih
100g kulit kayu manis
1 botol (2 kg) minyak *
garam
10 kg santan
10 kg kerisek
10 roll gula kabung
*terpulang samada rendang tok ini ditumis dulu @ pun terus lebur ke semua bahannya dan masak hgga kering.
*bila hampir kering barulah di masukkan kerisek dan garam-untuk mengelak daging jd keras dan liat.
followers
salji
waktu
bird terbang
Friday, February 18, 2011
MENU RAKAN KENDURI-RENDANG TOK (DAGING 60 KG)
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment