followers

salji

waktu

bird terbang

Tuesday, February 8, 2011

BISKUT JEJARI KEJU

ni biskut raya...tp xsemestinya kena makan waktu raya raya je..xraya pun boleh ngap!heheh.....nk resipi? nk boleh je..biskut ni sedap tau.namanya sebenarnya biskut jejari keju tp di upgarade keacuan lain ngeeee...

                                     biskut jejari keju
                              sumber dari buku resepi
A-
170g mentega
30g cream cheese
B-
1bj kuning telur
80g gula caster
1/2sk esen-fruit cake paste(sy guna esen vanila jek)
secubit garam
C-
280g tpg gdm halus-
50g tepung jgg-        ayak
1/8sk baking powder-

30g gajus kisar
20g hawflake-kisar
40g tropikal cheese mix/cheese pwdr-sy  xguna pn tp tambah tpg gdm je.(sbb xtahu pe ke bendenye!)

hiasan
kacang-di panggang
croquant- di tabur
kuning telur

*putar bahan A) hgga sebati,masukkan bahan B) dan putar lg.
*masukkan bahan C) dan gaul sehingga menjadi doh.
*canai doh antara dua keping plastik dan terap dgn acuan.
*sapu kuning telur dan hias dengan croquant dan sebiji kacang
  bakar 170'C selama 10-12 minit.

# rasanya lemak masam masam manis(menurut buku resipi)
# gambar di atas biskut yg belum di bakar lg ye..

No comments:

Post a Comment

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...