followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, October 15, 2012

PUDING CINCAU (resipi asal Cendol)



sebenarnya dah lama nak buat puding cendol tapi malas pulak nak keluar membeli cendol dan santan.. tengok stok cincau masih banyak lagi... akak pun buatlah puding ni untuk menghabiskan stok cincau.. ermm sedap jugak rasanya... tapiiiii... ada sedikit menderhaka juga pada resepi ni.. semua santan pekat tu akak tukarkan kepada fresh milk je.. sebab itu saja yang akak ada....

PUDING CINCAU  (resipi asal Cendol)

resipi dari  :   Yatiememories (tqvm utk resipi yg sedap ini)
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan Bawah :

500  ml   air
180  gm  gula pasir
300  ml   santan pekat
  10  gm  serbuk agar-agar
350  gm  cincau  (dipotong dadu) jika mengguna cendol - 500 gm
sedikit garam

Loyang :  10" x 10" x 1" inci persegi

Cara membuat :

     Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.  Masukkan santan dan garam.  Biarkan mendidih seketika.  Masukkan cincau.  Kacau sedikit dan angkat.  Tuangkan ke dalam loyang 10"x10"x1" inci).  ( TIPS :  Loyang hendaklah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.  Lapikkan dengan plastik yang lebih besar dari loyang supaya senang untuk dikeluarkan dari loyang dan supaya mudah nanti untuk dipotong).


Bahan Atas :

500  ml   air
200  gm  gula pasir  (resipi asal gula merah)
300  ml   santan pekat
  10  gm  serbuk agar-agar
    1  biji  kuning telur
    1  tsp  esen rose (tambahan)
    1  tsp  pewarna merah (tambahan)
sedikit garam

Cara membuat :

     Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih dan gula larut.  Kocok kuning telur didalam santan,  Tuangkan santan ke dalam adunan agar-agar.  Masukkan sedikit garam, esen rose dan pewarna merah.  Biar mendidih sebentar.  Tutupkan api dan tuangkan ke atas bahan bawah dengan perlahan.
( TIPS :  sebelum menuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucukkan dengan garfu diserata adunan bawah.  Tuangkan adunan lapisan atas perlahan-lahan.  Sebaiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan).

3 comments:

  1. cantik nya...harus sedap nih...kot buat raya pun haji pun ok kan kak...

    ReplyDelete
  2. salam kenal kak norlie..nampak sedap..warna pun cun ...pink lagi

    ReplyDelete
  3. as-salam
    cantik puding cincau tu...luks so delicious...

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...