followers

salji

waktu

bird terbang

Sunday, November 25, 2012

THAB THIM KOOB


terlalu ramai yang berjual durian.. akak pun x ketinggalan membeli... akibat terlalu banyak makan durian... suhu badan akak seperti ada yang x kena... sakit semua urat urat... suara pun kian parau...apatah lagi sejak akhir akhir ni keadaan cuaca di tempat akak huuu... x boleh nk cakap... duduk di rumah pun dah macam sauna.. apatah lagi nk g riadah di luar... memang x sanggup... akak kena cari menu yang boleh menyejukkan tekak yang kering... pernah dengar satu dessert ni..? akak pun baru pertama kali mencuba.. anak kata sedap... berulang dorang makan..


THAB THIM KOOB


BAHAN BAHANNYA

1  biji ubi sengkuang [di ptong dadu                  
3 sudu tepong ubi                                              
1 tin susu cair /santan                                        
1 sudu perwana merah                                      
1    ,,        ,,   hijau                                            
air gula dan secubit garam        
                 
       
CARA MEMBUATNYA                       

 Gaul sangkuang yang di potong dengan perwarna kemudian      gaulkan pula dengan tepong ubi rebus sangkuang tadi hingga
timbul angkat dan toskan kemudian campurkan sangkuang    
yang telah siap direbus tadi dengan santan ,air gula dan garam
kacau rata dan tambahkan dengan ais batu siap untuk diminum

4 comments:

  1. Asslmkum kak.
    Mmg sedap desert ni. Mkn sejuk2. .nyamannya lah. Haiss!!! Teringin pulak dibuatnya. Heee

    ReplyDelete
  2. salam KAK NORLIE....
    tq sudi mencuba....nak lagi sedap tambahkan mangga atau nangka.....

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...