followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, April 27, 2013

RED VELVET CAKE


 kek ini juga untuk jamuan kat office mr hubby yang lepas.... jadi maaf la..  akak x dapat nak potong kek ni..... baru baru ni anak teruna telah request untuk makan makan bersama family.. jika ada kelapangan.. insyaallah nak buat lagi...
dulu akak pernah juga buat Red Velvet Cake ni di sini.. kek yang sama tapi resepi x serupa..
untuk pengetahuan untuk resepi yang ini akak buat double jadi akak guna loyang 10".. sedang elok jer...

RED VELVET CAKE

250g tepung kek (guna tepung gandum biasa campur 1 st baking powder)
½ sudu teh garam
15g sebuk koko (2 sudu besar serbuk koko)
113g butter @ ½ cawan butter (guna ½ dari 1 ketul butter 250g)
160g gula kastor ( 200g gula biasa)
2 biji telur- gred A
1 sudu kecil asen vanilla
240ml @ 1 cawan buttermilk (jika tiada boleh buat sendiri)
1 cawan susu segar (guna 1 kotak susu Dutch Lady penuh krim)
2 sudu makan pewarna merah ( 1 botol kecil serbuk pewarna merah)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil soda bikarbonat

Kemudian kena buat cream cheese frosting pulak. Cream cheese frosting ni bertujuan untuk lepa atas kek atau slice kek bagi pelengkap kek red velvet nilah…


Cara 1
227g cream cheese
227g mascarpone (boleh ganti dgn cream cheese juga)
115g @ 1 cawan gula kastor
360ml @ ½ cawan whipping cream
Tambah susu segar sedikit untuk frosting yg agak lembut.

Cara 2
500g cream cheese
400ml @ 2 kotak whipping cream
¼ sudu teh garam
2 sudu makan oren sunquick pekat.

*Yg colour merah tu nak senangkan lagi kerja uols*


Kemudian, mari kita pergi kepada proses membuat kek ini pula (salin tau jangan nengok je).

Buat buttermilk dulu. Satukan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam masa 10-15minit sehingga susu menjadi agak pekat. Boleh juga gantikan jus lemon dengan sukatan yg sama.

Panaskan oven suhu 170 darjah celcius. Sapu loyang dengan butter nipis. Pukul Dalam gula dan juga butter sehingga lembut lebih kurang 1-2minit. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar sehingga kembang dan gebu.

Dalam cawan buttermilk, satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati sehingga pewarna tidak berketul-ketul. Kurangkan kelajuan mixer dan masukkan tepung berselang-seli dengan buttermilk sebanyak 3kali. (tepung, buttermilk, tepung, buttermilk, tepung).

Satukan soda bikarbonat dan cuka di dalam mankuk kecil sehingga berbuih. Tuang cepat-cepat ke dalam adunan dan kaup balikkan sehingga sebati.

Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40minit sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.

Sejukkan di atas redai kemudian belah 2 atau 3 bahagian. Sementara menunggu kek sejuk, sedikan cream cheese frosting. Satukan cream cheese serta bahan-bahan lain dan putar sehingga smooth dan sedikit pekat (agak-agak kepekatan yg sesuai untuk disapu pada kek). Sapukan pada kek dan hias mengikut kesukaan uols. Sejukkan di dalam peti ais untuk kenikmatan yg berganda.

Friday, April 26, 2013

CARROT WALNUT CAKE



resepi yang best dan sedap....

CARROT WALNUT CAKE

5 biji putih telur (dipukul hingga tidak menitis)
5 biji kuning telur
250 gm butter
200 gm brown sugar
200 gm tepung gandum (diayak bersama 1 1/2 sdt baking powder dan 1/2 sdt soda bikabonat)
1 sdt serbuk kulit kayu manis
80 gm kismis (direndam dengan 4 sdb jus oren)
60 gm walnut( dibakar sebentar dan dicincang)
180 gm carot parut ( sy guna 2 batang)

1. Pukul butter,gula perang dan kuning telur hingga kembang.
2. Tambah tepung gandum.
3. Kaup balik putih telur (yang telah dipukul)
4. Tambah semua bahan-bahan lain dan kacau rata.
5.Tuangkan adunan ke dalam dalam loyang yang telah dilapik kertas minyak atau di dalam acuan kek cawan.
6. Bakar pada suhu 180 celcius sehingga masak (lebih kurang 45 min)

Cream Chese Topping
250 gm cream cheese
1/2 cawan butter
1 cawan gula ising
Pukul semua bahan hingga kembang dan berkrim dan boleh lah disapu ke atas kek atau dipaip di atas cupcake.

Wednesday, April 24, 2013

APAM YIS COMEL


dulu pernah buat apam ni.... di sini... baru baru ni juga grop JW beramai ramai membuat apam ni sebanyak 500 pcs sempena hari penamaan calon.. mencabar juga sebab terlalu banyak.. tapi sayang kerana kesibukkan akak terlupa nak ambil gambar... huhuhu...


amboi yang kaler merah tu.. terlalu terserlah... hehehe... akak x sempat nak beli kelapa parut sebab kedai dah tutup..
untuk kali ni akak membuat apam ni sempena jamuan perpisahan staf di office hubby... ada empat jenis 4 semuanya akak buat.. apam sarang semutpuding Laici Kastad dan juga red velvet cake


APAM COMEL YIS

Bahan-bahan ( 30 biji )

1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan nasi sejuk dimesin bersama 1 cawan air
1 sudu makan yis
1 cawan air suam
pewarna ikut suka


Cara-cara

Mesin nasi bersama air sehingga halus .
Masukkan semua bahan kecuali pewarna ke dalam campuran bubur nasi.
Tambah pewarna. Kacau. tutup dan biarkan 3-4 jam.
 Cedukkan adunan ke dalam mangkuk kecil sehingga hampir penuh. Kukus selama 10-15 minit dengan api yang kuat.
Setelah apam masak, rendamkan mangkuk kuih ke dalam sedikit air selama 5 minit supaya senang untuk mengeluarkan kuih dari bekas
Coretkan sedikit pewarna jika suka untuk buat colour-colour.



MASAK LEMAK LABU AIR


MASAK LEMAK LABU AIR

Bahan-Bahan :

1/2 biji labu air - hiris ikut suka
1 labu bawang besar - hiris halus
1 helai daun kunyit
1 batang lada merah - hiris
sedikit ikan bilis - belah
secukup santan
garam secukup rasa

Cara-cara

1.Mula-mula buangkn kulit labu air & potong ikut suka masing2 & bersihkn.
2.Kemudian,satukan kesemua bahan2 kecuali labu air di dalam periuk dan masak hingga mendidih dgn menggunakan api pelahan
3.Masukkan labu air dan gaul hingga rata.
4.Tambah santan jika perlu dan masak hingga labu air lembut...masukkan juga daun kunyit yg telah disiat sdkt.
5.kacau selalu dan angkat. sedia tuk dihidangkn.


MEE REBUS UDANG



sebenarnya dah beberapa kali buat mee rebus udang ala singapore dari resepi cik mat ni... tapi cuma akak x tayangkan gambar masakan ni je... entahlah mungkin lupa nak masukkan agaknya... tapi sebelum akak lupa terus resepinya kali akak cepat cepat updatekan kat blog ni... kalau dibiar akak terperuk kat draf resepinya.. hehehe
untuk pengetahuan semua... meerebus udang ni adalah di antara mee yang akak suka... kalau x.. masakan akak buat beberapa kali... untuk buat hidangan santai bersama keluarga juga sesuai sangat apatah lagi buat untuk jamuan openhouse..

MEE REBUS UDANG


Bahan-bahan ( 5 orang )

500 g mee kuning
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
Limau kasturi secukupnya
Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
Hirisan cili hijau dan merah
Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang
250 g udang sederhana besar

BAHAN-BAHAN UTK KUAH:-

3 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah kecil*
1/2 cm halia*
2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan*
2 camca besar taucu, dicuci dan toskan*(*dikisar halus)
2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
1 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air. (optional)
1 biji tomato, dibelah empat

Cara-cara

 Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk tuang sedikit minyak dan goreng kulit udang hingga kemerahan. Tuang air (anggaran 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, dan lobak merah (jika ada). Renih 30 minit utk mendapatkan stok udang. Buang kotoran yg timbul (seakan2 buih bewarna merah ketika mendidih atau dipanggil "scum"). Ketepikan
Dalam periuk lain, tuang 1/2 cawan minyak masak, goreng udang yg tlh dikopek selama seminit. Angkat dan toskan. Dgn minyak yg sama masukkan serai dan lengkuas diikuti bhn2 kisar dan rempah kari. Tumis hingga terbit minyak.
Tuangkan air rebusan udang, kentang lecek dan belahan tomato. Perasakkan dgn garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.(kuah bergantung pada keperluan masing2)
UTK MENGHIDANG:- Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun tauhu dan tauge. tuang kuah hingga 3/4 penuh. Hias dgn telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yg tlh digoreng tadi, bwg goreng, daun sup/bawang dan belahan limau kasturi (boleh juga dgn carikkan daging ayam)... Bolehlah dihidangkan

DAGING PALEMBANG

 

dah terlalu ramai cuba daging palembang ni... rasanya akak je yang ketinggalan kapal terbang.... hehehe
rasanya x perlu nak komen pape pun tentang masakan ni sebab rata rata dah ramai yang beri komen terbaik punya... memang terbaik pun...
untuk pengetahuan... masa memasak daging ni akak kekurangan santan pekat tapi akak telah masukkan 1 sm bancuhan tepung gandum... dan ternyata masakan akak kembali pekat...dan x menjejaskan rasa masakan ni... selamat mencuba.

DAGING PALEMBANG

700gm daging-potong lebar n nipis
2 btg serai-titik
500ml santan pekat
2 sdb kerisik
1 cwn kicap lemak manis
minyak

bahan kisar:-
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

bahan tumis:-
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga

Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau. masukkan bahan kisar n serai hingga pecah minyak. masukkan daging n gaul sebati.masak dgn api sederhana hingga keluar air daging n masak seketika.
masukkan kicap n santan. masak hingga daging mula empuk. kacau selalu hingga masak n kuah pekat. masukkan kerisik n gaul rata. masak hingga daging betul2 empuk.

MASAK KICAP DAGING BLACK PEPPER


sebenarnya minggu dah akak masak daging ni tapi masa tu tenet suka sangat merajuk.. kadang Ok kadang Ko.. menyebabkan akak terus terlewat meletakkan gambar ni...

MASAK KICAP DAGING BLACK PEPPER


bahan2:

200g daging dihiris nipis & direbus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang putih - diketuk/ belah
1 inci halia - diketuk
2 biji bawang besar - tumbuk
1 bawang besar - dihiris bulat
1/2 biji karat - dipotong panjang
2 biji tomato - belah 4
1 sb sos tiram
kicap secukupnya
1 sb sos lada hitam
garam gula secukupnya
air  asam jawa
minyak menumis

cara memasak:

1. panaskan minyak. tumis kulit kayu manis & bunga lawang sampai wangi. masukkan bawang tumbuk, bawang putih, halia & tumis sampai naik bau. masukkan sos lada hitam dan sos tiram.

2. masukkan daging, karat & gaul mesra. guna api perlahan. biarkan seketika.

3. bila air daging dah macam kering skit, masukkan 1 cawan air, kicap, bawang besar, tomato segar & garam gula secukup rasa. gaul rata dan masak hingga bawang layu. kalau nak pedas skit tambah la cili api yg diketuk.

BIHUN GORENG SEDAP


bihun goreng yang sedap... akak guna resepi molly tapi ada sedikit ubah suai...

BIHUN GORENG SEDAP

bahan-bahannya:

1/2 bungkus bihun(direndam sekejap dalam air sejuk)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih--bawang diblend
1 bungkus kecil perencah bihun adabi
2 sudu udang kering(ditumbuk)
1 pohon sawi
1 biji tomato(dipotong kecil)
5 ekor udang( boleh diganti sotong@ayam@daging)
sedikit sos cili, sos tiram dan kicap
sedikit garam dan gula
sedikit minyak untuk menumis
hiasan-cili merah,daun sup dan daun bawang (dipotong halus)

cara-caranya:

tumiskan bawang dan perencah bihun dalam kuali....
masukan udang kering.....
kemudian masukan udang....goreng sampai sotong masak..
tambahkan sedikit air....
masukan sos cili, sos tiram dan kicap.....
masukan garam dan gula....rasakan masakan anda
kacau hingga bahan tumis naik minyak.....
barulah dimasukan bihun.....gaul hingga sebati dengan bahan tumis
akhirnya barulah dimasukan sawi dan tomato
siap untuk dihidangkan dan bolehlah di hias dengan bahan hiasan

MASAK LEMAK SAYUR ASIN ASIN BERSAMA KELEDEK


MASAK LEMAK SAYUR ASIN ASIN BERSAMA KELEDEK


Bahan-bahan :

Daun asin-asin
Ubi keledek (dipotong)
Santan
Garam
Udang / ikan bilis
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 biji cili merah (di potong)

Cara Membuatnya :

Rebus daun asin-asin bersama ubi keledek sehingga empuk. Masukkan udang, bawang merah, garam dan juga cili.

Akhir sekali, masukkan santan. Masak buat seketika. Apabila telah mendidih, cepat-cepat tutup api. Jangan sampai santan pecah minyak.

Sedia untuk dihidang.

KEK SARANG SEMUT


dah lama sungguh x buat kek sarang semut ni... kali ni akak cuba resepi dari rakan fb... rasanya sedap dan secukup rasa manisnya tapi akak masih x puas hati sarangnya.... len len kali insyaallah kena cuba lagilah nampaknya...

KEK SARANG SEMUT

BAHAN:
2 CWN GULA-HANGUSKAN,
2 CWN AIR PANAS,
1/2 CWN BUTTER

*BILA GULA DAH PERANG,MASUKKAN AIR PANAS.LEPAS TU MASUKKAN BUTTER.SEJUKKAN CAMPURAN INI.KENA BETUL2 SEJUK.

2 CWN TEPUNG GANDUM,
1 1/2 SUDU TEH SODA-DIAYAK BERSAMA.
1/2 CWN SUSU PEKAT,
5 BIJI TELUR-A
SEDIKIT ESEN VANILLA

CARA:

PUKUL TELUR SAMPAI KEMBANG(SAYA GUNA BLENDER AJE)MASUKKAN ESEN VANILLA+SUSU PEKAT+TEPUNG.SEBATIKAN.AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR GULA HANGUS TADI.SEBATIKAN.

GRIS LOYANG 9",BAKAR MENGGUNAKAN API BAWAH SAHAJA DAN SAYA LETAKKAN DI RAK PALING BAWAH.170C-1 JAM..(IKUT SUHU OVEN MASING2)

*TIPS UTK MENDAPATKAN SARANG-air gula hangus tu kena betul2 sejuk,letakkan bawah kipas pun ok.kek ni blh juga di kukus..

PUDING LAICI KASTARD


puding yang sangat sedap dimakan ketika cuaca panas.... akak buat ikut resepi kak ruby... tapi akak telah menambahkan lebihan kek yang akak potong kecil kecil lalu akak masukkan je ke dalam puding laici kastad ni.. bukan pe nak habiskan lebihan kek pemberian dari seorang kawan...

PUDING LAICI KASTARD

Bahan A :
200 gm gula pasir (bleh kurangkan)
20 gm agar agar stripe
3 cawan air

Bahan B :
2 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
1 tin buah laici
1 tin air laici
30 gm mentega

Cara :

Masak agar-agar dengan air hingga larut, masukkan gula.
Sementara itu kisar bahan B kecuali mentega, bila bahan B sudah sebati baru masukkan mentega kisar lagi hingga sebati. Masukkan ke dlm agar-agar tadi, kacau hingga mendidih dan pekat, tutup api.
Tuangkan ke dlm acuan pilihan, biarkan sejuk sedikit baru bekukan dlm peti ais.

Wednesday, April 17, 2013

FLAN MANGGA


sejak kebelakangan ni akak agak sukar nak updatekan gambar kat tenet ni... masalah tenet di tempat akak ni dari hari jumaat lepas hinggalah sekarang.. kejab Ok.. kejab Ko.. kadang tu nak masukkan gambar pun sampai 1/2 jam.. tu pun belum tentu boleh..
inilah baru pertama kali akak buat flan mangga.. tu pun kerana anak saudara datang dari Penang sebab nak ambil adiknya yang bercuti Sem di UiTM Seri Iskandar.. jadi akak jamulah mereka flan mangga ni yang dorang kata sedap sangat..
akak pun rasa sedap sebab atas bawah semuanya ada rasa mangga... memang bestla resepi...


FLAN MANGGA
chef Norlida


Bahan-bahan:
(Untuk lapisan bawah)

125 gm mentega
125 gm gula
150 gm tepung naik sendiri
150 gm isi mangga yang sudah dicincang
2 biji telur
1 sudu kecil esen mangga
Sedikit pewarna kuning

(Untuk lapisan atas):

250 gm isi mangga - dipotong dadu
100 gm tepung ubi
2 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil esen mangga
90 gm serbuk jeli (1 kotak akak guna)
3/4 cawan santan pekat
3/4 cawan gula
2 cawan air panas
1 cawan air

Cara Menyediakan:

1. Untuk membuat lapisan bawah, putarkan gula dengan mentega hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga sebati.

2. Masukkan isi mangga, esen dan pewarna kuning, kacau rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.

3. Tuang adunan di dalam loyang bulat dan bakar pada suhu 150 darjah Celsius selama 30 minit. Setelah masak, sejukkan.

4. Untuk lapisan atas, campurkan serbuk jeli dengan air panas kemudian kacau hingga larut.

5. Bancuh tepung ubi dan tepung beras dengan air hingga sebati, kemudian tuangkan ke dalam larutan jeli. Masukkan isi mangga, esen mangga, santan pekat dan gula kemudian kacau hingga sebati.

6. Masak Selama 8 minit, kacau adunan di atas api perlahan hingga sedikit likat, dan pastikan adunan tidak bergentel. Tuangkan adunan di atas lapisan kek dan dinginkan dalam peti sejuk.

adunan bawah (sebelum bakar)

AYAM KARI BERIANI


wp pernah masak kari beriani ni tapi untuk kali ni akak teringin nak cuba masakan dari amie pula... saja nak tukar selera ikut resepi kawan kawan jiran tetangga..

Resepi : Ayam Kari Beriani
Sumber : Amie

Bahan:

600 gram daging ayam - potong 8 bahagian
4 biji ubi kentang - belah 2
2 pelepah daun kari
2 helai daun pandan
4 biji tomato - cincang
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah beriani
1 sudu teh serbuk kunyit
rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
minyak
garam / bahan perasa - pilihan

Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1.5cm halia
400ml air

Cara:

1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar bersama daun pandan  dan rempah 4 sekawan hingga wangi.
2. Masukkan tomato cincang dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan serbuk kunyit, daun kari, rempah kari dan rempah beriani - Amie tidak bancuh dahulu rempah kari. Gunakan api perlahan supaya rempah tidak hangus.
4. Masukkan sedikit air dan puri tomato. Kacau sebati.
5. Masukkan daging ayam dan gaul rata. Tambah sedikit air dan biarkan kuah mendidih.
6. Masukkan ubi kentang dan kacau sekali-sekala sehingga ubi kentang dan daging ayam empuk. Jangan lupa masukkan garam & perasa / gula.
7. Angkat dan hidangkan.

Amie suka masak kari berkuah pekat. Jika suka kuah yang lebih cair, bolehlah tambah air atau santan.



Tuesday, April 16, 2013

SAYUR KACANG LEMAK SOTONG


masak simple je asalkan berkuah... 

SAYUR KACANG LEMAK SOTONG

8 tangkai - di potong 1" panjang
10 ekor sotong - kerat 3
1/2 biji karat - potong
1-2 biji tomato - belah 4
3 biji cili hijau - potong serong
1/2 biji bawang besar - tumbuk
10 biji cili api - tumbuk
1 cawan santan pekat
sedikit garam

masukkan semua dalam periuk dan masaklah hingga mendidih sambil tu mesti di kacau selalu. angkat dan sedia untuk di hidangkan.

Saturday, April 13, 2013

SWEET LIZAHANUM GIVEAWAY "Suka-suka nak bagi HADIAH......."


SWEET LIZAHANUM GIVEAWAY "Suka-suka nak bagi HADIAH......."


dengan terbuka hati akak join GA dari sweet lizahanum pula.... hehehe...
saja saja seronok untuk mencuba nasib.. kut kut.. bertuah... siapa tau kan....

kalaulah akak dapat hadiah... rasa diri ini amat bertuah sangat dapat sesuatu hadiah dari kengkawan apatah lagi dari orang tersayang.. memang akak sangat hargai pemberian itu wp harganya x seberapa... sebab bukan mudah orang nak kasi hadiah begitu saja tanpa bersebabkan... akak ni bukan jenis nak yang mahal mahal tapi keikhlasan itu memang sangat sangat akak hargai.. terpulang kepada pemberi..

tapi akak kena nyatakan juga pemberian yang mana hadiah yang akak paling suka.... sebab itu syarat untuk menyertai GA inikan... hehehe

yang paling akak suka kalaulah orang tersayang bawa pergi bercuti... tempat x kisah sangat.. dalam malaysia pun boleh... seperti

keduanya akak suka ini... sebab tahun lepas akak dah dapat laptop dari orang tersayang.. kali ini kalaulah dapat yang ni pun x pe...

ketiga kalau dapat yang ni.

tapi semua ni hanya tersimpan dihati saja... wp apa hadiah yang akak dapat.. sebenarnya semua akak suka..... wp sepasang kain atau tudung... kerana setiap pemberian itu ada memori tersendiri...

Wednesday, April 10, 2013

DAPAT AWARD...

hari ni akak x dapat nak update masakan.. rasa x sihat.. cuma akak nak umumkan akak dapat award ni dari geng masakan juga....iaitu dari dapur nasya. terima kasih nasya.. akak suka sangat sangat.. x sangka ada juga geng yang ingat kat akak ni.. seronoknya rasa...
lihat... akak dah tempekkan kat dinding umah akak yang x seberapa ni.. nanti bila bila nasya senang atau terjenguk umah akak ni... akan nampak akak dah gantung kat ruang tamu ni.. heheheh....

SADIN SAMBAL TUMIS KERING


atas permintaan anak bujang yang inginkan sadin di masak camgini.. dia x mau dimasukkan sosnya sekali... kalau dah sadin tu.. masak ape pun sodapkan!

SADIN SAMBAL TUMIS KERING

1 tin besar ikan sadin - buang kuahnya lalu digoreng

bahan tumbuk:
8 tangkai cili kering
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

1 sb cili sos
1 sb sos tiram
sedikit air asam jawa
sedikit garam
1 biji bawang besar - potong bulat
minyak untuk menumis

panaskan minyak. tumis bahan tumbuk hingga wangi
masukkan ikan sadin goreng.
masukkan cili sos dan sos tiram serta air asam jawa. masak sehingga kering.
akhir sekali masukkan garam serta bawang bulat.

Friday, April 5, 2013

BUAH MELAKA (ONDE ONDE) BERKUAH


sebenarnya hati ni teringin nak makan buah melaka golek kelapa tu... bila lihat stok kelapa rupanya terlupa beli.. kena tukar planning lain la jawabnya.. hehehe..
ternampaklah idea dari Raidah... senang dan mudah je.... terus akak buat buah melaka berkuah ni.. sedap tau.. seakan kuih puteri mandi.. kuih tu intinya gula putih dan dikukus bersama kuah santan tapi yang ni berintikan gula melaka.. kuahnya pula dimasak berasingan dan buah melaka yang siap rebus toskan baru dimasukkan sekali dalam kuah santan ni.. bolehlah dihidangkan... 

BUAH MELAKA (ONDE ONDE) BERKUAH

Bahan-bahan:

2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum (saya tambah)
2 ketul atau secukupnya gula melaka ~ dipotong kecil2
1 1/3 cawan atau secukupnya air atau jus pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam ~ dicampur dlm jus pandan

Untuk kuah:
3 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Untuk kuah:

~ Campurkan semua bahan2 kuah lalu dikacau atas api sederhana sehingga kuah masak dan agak pekat. Ketepikan.

Buah Melaka:

1. Bancuh tepung bersama jus pandan sehingga boleh diuli. Jangan sampai lembik nanti susah nak bentukkan doh jadi bulat.
2. Ambil doh sebesar guli, masukkan gula melaka yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan. Bulatkan dan pastikan menutupi keseluruhan gula.
3. Masak air sehingga mendidih, kemudian masukkn buah melaka tadi.
4. Bila bebola timbul/terapung bolehlah diangkat dan toskan.
5. Terus masukkan ke dalam kuah yg telah disediakan tadi.

KARI IKAN KEMBUNG


hari ni masak kari ikan... nampak x kuahnya agak pekat...

KARI IKAN KEMBUNG

3 ekor ikan kembung - kerat 2

bahan tumbuk:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia

2 sb serbuk kari ikan
air secukupnya
3 helai daun kari
2 keping asam keping
santan secukupnya
2 sb cili sos homemade (memekatkan kuahnya)
RM1.00 bendi
2 biji tomato
garam secukupnya
minyak untuk menumis

panaskan minyak
masukkan 1 helai daun kari
tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
bila dah garing masukkan rempah kari kacau hingga garing. (memberi yang warna cantik)
bila dah cukup garing masukkan air. biarkan ianya mendidih hingga terbit minyak.
barulah dimasukkan santan, didihkan sebentar.
masukkan cili sos, ikan, bendi, baki daun kari(untuk mewangikan) dan asam keping masaklah sehingga masak.
akhir sekali masukkan buah tomato dan garam secukup rasa

Thursday, April 4, 2013

KACANG TANAH BERSALUT SAMBAL



sedapnya kacang ni.... sesuai untuk buat kudapan di hari raya nanti... buat pun mudah je dari kacang yang bersalut tepung tu...
akak ni suka buat je tapi akak ni kena banyak berpantang... tapi kat umah ni yang paling suka kudapan kekacang ni adalah mr hubby.. 

KACANG TANAH BERSALUT SAMBAL

Bahan-bahan ( untuk seisi keluarga )

4 cawan kacang tanah (goreng awal)
3 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
4 sudu lada kisar
Garam / ajinomoto
2 sudu sos cili maggi
2 sudu ikan bilis(siap di goreng-nk letak lebih boleh)
2 sudu minyak mkn.
3 sudu gula

Cara-cara

Mula-mula kisar dahulu bahan *.
Kemudian tumis bahan kisar sampai naik bau dan pecah mnyk.
Kemudian letak lada kisar tumis dan letak gula hingga jd pekat.kalau kurang pekat tambah lg gula.
Letak kacang tanah yg sudah di goreng awal..gaul rata,,lepas tu letak sos cili.letak garam dan aji nomoto,,,gaul lg.pastikan api kecik semasa
 mengaul..akhir sekali letak ikan bilis sudah goreng awal..

EKOBA


 pernah sekali dulu akak beli udang lipan ni.. tapi x tau cara nak membuang kulit udang lipan ni.. dah lebih 10 tahun.. sehinggalah sekarang baru akak beli.. tu pun setelah akak bertanya pada penjual ikan barulah akak dapat tip cara cara membuang kulit udang ni.. penjual tu kata isi udang ni sedap dibuat goreng. oleh kerana anak teringin sangat nak rasa udang lipan ni.. akak carilah resepi yang sesuai untuk dimasak.. terjumpalah resepi ni.. terus teringin nak mencuba.
jika ada yang masih x tau cara nak membuang kulit udang lipan ni..  gunting bahagian ekor dan kepala udang ni hingga putus dan diikuti gunting dibahagian tepi keliling udang ni... kemudian tarik keluar kulitnya.. mudahkan...
orang kata udang ni sedap jika dibuat mee udang lipan dan mee kari tapi akak belum pernah cuba... pernah nampak restoren ni area Parit Buntar Perak.. insyaallah rasa teringin sangat nak mencubanya.. kalau sedap.. nanti boleh buat.. ekekeke..
berbalik dengan resepi ni akak rasa sedap dimakan panas panas.. selesai masak terus dihidang barulah udang ni x lembut salutan tepungnya...

pinjam pak google

EKOBA
Aroma

200 g isi udang lipan - buang kulitnya
100 g tepung ubi
1 kg minyak masak

panaskan minyak masak. 
salutkan isi udang dengan tepung ubi dan goreng sehingga garing. angkat dan toskan.

Bahan A (untuk menumis)

3 hiris halia
2 ulas bawang putih - hiris
5 tangkai cili kering - kerat 1"

Bahan B

1 sudu  cili kisar
1 sudu cili sos
1 sudu sos tiram
1 sudu gula
garam secukupnya

ramuan sayuran:

bunga kobis
brokoli
karat
bawang holland

tumiskan bahan A hingga naik bau.
masukkan bahan B.
Akhir sekali masukkan udang lipan yang telah digoreng dan masukkan juga sayuran. gaul hingga rata.
sedia dihidangkan.

SOTONG SAYUR LEMAK KOBIS


simple je masakan akak tengahari tadi tapi yang penting wajib ada sambal belacan....
jangan ada yang terkejut jika nampak resepi akak ni ada dimasukkan tepung gandum.. tapi kenalah larutkan dulu sebelum di masak... tujuannya untuk memekatkan masakan campuran santan cair ni... hasilnya memang pekat.. jika x percaya anda boleh cuba... 
sebenarnya akak masukkan tepung ni adalah kerana akak x mau menggunakan santan pekat.. takut kolestrol tinggi.. bila dah berumur ni kesihatan kena diambil berat..

SOTONG SAYUR LEMAK KOBIS

1/4 biji kobis manis - hiris
1/4 biji karat - hiris halus
10 ekor sotong - potong bulat
1 biji bawang - hiris
santan cair secukupnya
1 sb tepung gandum (tujuan memekat)
1 helai daun kunyit - koyakkan
garam secukupnya

masukkan santan dan tepung gandum. larutkan dulu tepung ni bersama santan ni.
panaskan dapur dan masukkan sotong, bawang, hingga hampir mendidih baru masukkan sayur kobis, karat, daunkunyit serta garam
maskkalah sehingga mendidih.
angkat

Tuesday, April 2, 2013

MEE KUAH AYAM


dengan adanya cili sos homemade yang akak buat minggu lepas macam macam akak boleh buat dengan sos tu... kalau kemarin akak buat paprik juga menggunakan cili sos ni dan buat mee kuah juga x ketinggalan menggunakan cili sos yang sama.. rasanya cukup sedap..
 kali ni akak tukar selera menggunakan ayam je dalam kuahnya.. selalunya akak gunakan daging bersama tulangnya...


MEE KUAH AYAM
5-7 orang

Bahan-Bahan:

1 kg mee basah - celur
2 batang sawi - celur
20 gram tauge - celur
Daun bawang /sup - hiris
Bawang goreng 
cili merah - hiris
limau kasturi - belah 2

bahan kuahnya:

600 gram ayam  
fish ball - belah 2
fish kek  hiris

Kuib pati ayam 
20 biji cili kering - rendam / blend
Udang kering - rendam / blend
1 sb cili serbuk + air
1 ketul ubi keledek / 2 senduk tepung jagung(dibancuh)
4 biji bawang besar - blend
4 ulas bawang putih - blend
2-3 senduk cili sos (homemade)
air secukupnya
minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya

Cara:

Mi, sawi dan tauge dicelur. Untuk membuat kuah, ambil air rebusan ayam.
panaskan minyak tumis bawang blend hingga kering.
masukkan cili kering kisar bersama udang kering.
masukkan ayam bersama air rebusan serta fish kek dan fish ball.
masuk cili sos secukup pekat bersama bancuhan tepung jagung. * jika kurang pekat boleh tambah lagi.
Masukkan kiub pati ayam. masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak hingga mendidih dan secukup pekat sendiri.

Tambahan:
Selain air rebusan boleh pilih ikut selera: daging/tulang/ayam/sotong dan udang.
Cili bergantung kepada kesesuaian citarasa


Monday, April 1, 2013

AYAM PAPRIK BERSAMA CENDAWAN TIRAM


lama betul x buat paprik ni.. sekarang ni anak ada di umah.. sebab sedang study week jadi.. esok anak yang sorang balik ke Penang... maka sunyilah umah ni semula...

AYAM PAPRIK BERSAMA CENDAWAN TIRAM

3 ketul ayam - dipotong kecilkan lagi
1 bungkus cendawan
sedikit bunga kobis
sedikit karat manis - hiris
sedikit karat - hiris
1/2 biji bawang holland - potong kasar
10 tangkai cili api - ketuk
3 ualas bawang putih - ketuk
sebesar ibu jari halia - ketuk
4 helai daun limau purut - koyakkan
2 sb sos tiram
1 senduk cili sos (homemade)
sedikit kicap - jika perlu
2 sb tepung jagung - bancuh dengan iar
air masak secukupnya
1 kiub ayam
1 batang serai - ketuk
jus limau secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak menumis

panaskan minyak tumis bawang putih dan halia.
bila wangi masukkan ayam yang dipotong kecil. kacau rata dan tutup sekejab.
bila ayam masak masukkan bawang holland dan serai.
masukkan air biarkan mendidih dan masukkan semua sos serta kiub ayam. kacau rata.
kemudian masukkan sayur sayuran, bancuhan tepung jagung. didihkan sebentar.
masukkan jus limau garam dan gula secukup rasa.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...