lama benar akak x buat ikan sumbat ni... kali ni akak buat ikan sumbat simple. akak hanya buat sambal belacan je..
RESIPI IKAN CENCARU SUMBAT
2 ekor ikan cencaru (kembung, mabong dll)
10 tangkai cili kering (blend)
1/2 sb belacan
1 sb air asam jawa pekat
gula (secukup rasa)
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
- ikan dibersihkan dan dibelah di belakangnya.buat kedua- dua belah. lumur garam kunyit.
- satukan semua bahan- bahan sambal tadi.biar sambal rasa manis sikit.
- masukkan sambal tadi ke dalam ikan.nanti mesti ada sambal yg lebih.jangan bimbang.nanti kita buat kuah dari sambal tu
- goreng ikan tadi sampai masak.angkat dan hidangkan
- sambal yang lebih tadi, kita goreng dgn minyak sikit.ala- ala macam dah mendidih , tutup api dan tuang atas ikan yang sudah digoreng tadi.
- sedap dimakan dengan nasi putih masa masih panas- panas
No comments :
Post a Comment