Lama x makan ikan cencaru masak sambal ni.. dulu masa kecil memang suka sangat bila mak masak! teringat air tangan mak yang pastinya sedap dan xkan lupa sampai bila bila.. tapi sekarang semua itu hanya kenangan yang x dapat di kutip kembali...
RESIPI IKAN CENCARU MASAK SAMBAL
1 ekor ikan yang agak besar -bersihkan dan tabur garam kunyit lalu digoreng
bahan tumbuk:
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit pes asam jawa
2 sb sos tomato
garam gula
1/2 biji bawang besar - dipotong melintang(hiasan)
panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga betul betul garing dan pes asam jawa.
lalu masukkan ikan goreng, gaulkan.
masukkan sos tomato, garam gula.
akhir sekali masukkan bawang besar. masakkan hingga bawang layu.
angkat.
No comments :
Post a Comment