kat tempat akak petang ni hujan lebat.. perut dh mula terasa lapar.. baru teringat stok ketiaw halus ada di dapur..
RESIPI CHAR KUEY TIAW PENANG
Moh Weh Ke Dapur
Sos Kicap:-
80ml kicap cair
50 ml kicap pekat
50g sos ikan
50g sos tiram
500g stok ayam
sedikit pati ayam
sedikit lada sulah
A)
2 sb minyak
3 ulas bawang putih - cincang
: ditumis (yang ni boleh di simpan)
B)
150g udang segar
150g isi kerang
1/2 sb cili kisar
: semua dimasak
C)
200g ketiaw halus
1 biji telur
1 senduk sos kicap
kucai
taugeh
panaskan betul betul minyak bawang putih semula.
masukkann udang segar, isi kerang dan cili kisar gaul rata hingga udang bertukar warna.
masukkan ketiaw, kacau sekejab dan ketepikan semua bahan di tepi kuali.
pecahkan sebiji telur dan masukkan sos kicap, kucai dan taugeh.. gaul rata dan angkat
sedia di nikmati panas panas dan berasap! baru ada ummphh!!
** sos kicap boleh dimasak dgn bihun, nasi ayam mee dll..
pergh... ni yang tak tahan ni..dah ler tengah lapo... cer hanto sini sikit...hehe
ReplyDelete