akak snap ketika masih berasap.. mak iashhh sedapnya makan ketika panas panas sebab baunya masih mengancam..
RESIPI SAMBAL KENTANG IKAN BILIS GORENG
2 biji kentang - di kupas dan di potong wedges lalu di salutkan serbuk kunyit dan garam dan goreng. ketepikan.
1 cawan ikan bilis - bersihkan perut dan di goreng. ketepikan.
1 biji bawang besar - di tumbuk
1 ulas bawang putih - di tumbuk
1 biji tomato segar - potong wedges
5-10 biji cili api di hiris halus/di tumbuk kasar } ikut kepedasan sendiri
1 sudu sos tiram
1 st jus limau kasturi/asam jawa
garam gula
minyak menggoreng
masukkan sos tiram, jus limau, garam gula. kacau sebatikan.
masukkan pula kentang, ikan bilis yang telah di gorengkan tadi dan tomato segar. gaulkan hingga rata.
sedia untuk di hidangkan.
wahh sedapnya kak...lama dh su tk masak mcmni...lapar perut tgk sambal tu...
ReplyDelete