followers

salji

waktu

bird terbang

Sunday, June 9, 2013

BUNGA ROTI DAGING CINCANG


inilah akibatnya suka melihat master chef selebriti astro.. siap rakam lagi.. hehehe.. terus terpikat! x lama selepas tu nampak pulak friend kat fb buat.. apa lagi akak guna resepi dia je la.. senang keje akakkan...
nak tau kenapa akak punya kuning sangat.. x tambah pewarna pun tapi oleh kerana telur yang akak guna tu besar.. akak buanglah sikit putihnya.. bila siap.. fuuhh.. kuningnya egg toast akak ni... roti ni kena makan panas panas.. amat sesuailah untuk hidangan waktu petang..

BUNGA ROTI DAGING CINCANG
 zita ali fb

Bahan inti :

1 cawan isi ayam yg dicincang - (akak + sosej dipotong nipis kecil).
8 keping roti dibuang tepinya
8 biji telur size yang kecil - akak hanya stok a jadi akak buang sikit putih telur
1 st lada sulah
1 st serbuk lada hitam - akak x letak
3 sdb sos lada hitam
1 sdb kicap seasoning Maggi
1 sdb butter
1 biji bawang besar dipotong dadu
Sedikit daun sup n oregano - akak guna oregano je
Sedikit gula, garam n serbuk perasa

Caranya :

Ambil roti n masukkan dlm acuan muffin n jadikan seperti mangkuk n ketepikan.
Panaskan kuali n masukkan butter serta bawang n tumis hingga layu. Setelah itu masukkan isi ayam n kacau sebati.
Masukkan lada sulah, lada hitam, sos lada hitam, kicap, gula, garam n serbuk perasa. Kacau sebati hingga kering n tutup api.
Masukkan inti kedlm mangkuk roti n pecahkan sebiji telur keatasnya n tabur daun sup n oregano...klw nk sedap, letaklah cheese kemudian bakar selama 15-20 minit pada suhu 180'C bergantung pada oven masing2...

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...