adaptasi dari resepi masakan sotong cili api daun limau purut.. oleh kerana masakan sotong dulu sedap.. akak pun mencuba masak dengan ayam pulak.. memang best.. sekali hidang santapan selesai... hehehe...
AYAM CILI API DAUN LIMAU PURUT
Ayam 1kilo - goreng 1/2 masak
Cili api 10 tangkai - Sy kurangkan 5 biji
Lada hijau besar 3 tangkai
Bawang merah 4 biji
Bawang putih 2 ulas
Asam keping 1 keping,
Serai 2 btg - 1 btg blend dan1 btg serai dititik
Daun limau purut 4 helai - 2 blend 2 koyakkan
Kunyit,
halia 1 inci
Garam, gula,
serbuk pati ayam
Belacan 1 inci
minyak menggoreng
Caranya:
Sotong di bersihkan, toskan
Bawang, halia, kunyit, serai, daun limau, cili api, lada besar di bland, tumis, masukkan asam keping, belacan...tggu sampai wangi...masukkan garam, gula, perasa....tggu lg sampai btul2 kering...baru masukkan ayam....dah siap..tumis sampai btul2 kering,
resepi ni sungguh wangi..sb ada serai,daun limau purut...plus2 belacan....
No comments :
Post a Comment