dah lama betul x buat udang goreng nestum... kebetulan pula stok nestum banyak... di antara masakan yang tersedap... kalau makan di hotel memang mahal tapi bila buat sendiri boleh makan berulang kali...
UDANG GORENG NESTUM
20 ekor udang yang agak besar
10 helai daun kari
3 ulas bawang putih dicincang halus
3 sudu besar butter
3 biji cili api dihiris kasar
1 sudu kecil serbuk stok ayam
1/2 cawan nestum ( nak lebihkan pun, boleh juga tapi kena tambah butter)
minyak untuk menggoreng udang
Udang digaul dengan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng jangan sampai garing. Angkat dan toskan.
Panaskan butter. Masukkan bawang putih, daun kari dan cili api. Masak sehingga berbau wangi.
Masukkan pula nestum dan serbuk stok ayam. Gaul sehingga nestum nampak garing. Matikan api. Masukkan udang yang telah digoreng ke dalam kuali. Gaulkan dia bersama nestum hingga sebati. Angkat dan hidangkan panas.
udang kalu goreng gini mang cepat habis..x jadi lauk kan..tapi series sedap kak..
ReplyDelete