untuk pengetahuan pada yang bertanya dengan ibu sambal ni... gambar ni adalah sambal yang akak baru keluarkan dari sejuk beku...(sambal ni masih belum cair sepenuhnya ye...) kalau cair sepenuhnya.. rupanya agak cantik sikit.
cadangan akak sebaik saja sambal ni masak dan sejukkan dulu dan bahagikan dalam bekas sederhana yang sesuai untuk di frozenkan. sebekas lagi letaklah di ciller kerana memudahkan kerja memasak sebab ia tidak beku. sambal yang tahan 3 bulan jika di frozen dengan elok.
sambal yang memudahkan kerja memasak.. boleh masak apa saja yang diingini.. mee, mee hoon dll masakan.
sambal yang memudahkan kerja memasak.. boleh masak apa saja yang diingini.. mee, mee hoon dll masakan.
IBU SAMBAL
Bahan A
500 g cili kisar
1 labu bawang putih
1 kg bawang besar
4 cawan minyak masak
Bahan B
250 g ikan bilis goreng *
500 g Gula pasir } jk suka lebih manis boleh tambah
150 g Gula merah } nk guna gula putih semua pun x pe
200 g asam jawa (yang ini kena pandai agak-agak ya)
Cara menyediakannya:
Bahan A di kisar
Panaskan minyak, masukkan bahan kisar
Masukkan bahan B
Masak sehingga secukupnya mendidih dan keluar minyak
** sejukkan betul betul baru disimpan
terima kasih sis. nak buat lah jugak utk puasa ni.
ReplyDelete