teringin nak makan nasi lemak la pulak.... akak ikut cara kakak ipar akak jer... nasi lemak ni sebenarnya ringkas je tanpa santan.. jadi sesuailah akak namakan nasi lemak tumis bajet.. hehehe....
untuk sambalnya akak guna IBU Sambal yang telah akak pelajari di kelas masakan. oo.. memang mudah kerja memasak bila kita ada ibu sambal dah readymade.. tahan di simpan peti sejuk beku selama 3 bulan. jika ada masa.. nanti akak akan kongsikan resepinya ye..
NASI LEMAK TUMIS BAJET
Bahan : ( 5-6 orang )
3 cawan beras
3 cawan air (agak agak sendiri)
sedikit kayu manis dan bunga lawang
2 daun pandan - kerat
1 cm halia - ketuk
1 batang serai - ketuk
2 biji bawang merah - hiris
sedikit pewarna hijau
garam secukup rasa
1 sb butter + 1 sb minyak
Cara memasak :
Panaskan kedua-dua minyak dan butter serentak, tumiskan bunga lawang dan kayu manis, bawang dan halia hingga garing di ikuti daun pandan
Masukkan air kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih tuang dalam rice cooker masukkan beras, serai dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa.
** Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis @ udang @ sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.
Utk nasi lemak hijau ni , tambah 1 sedikit pewarna
sedap ni baru berangan nak buat nasi lemak pandan esok
ReplyDeletetak sabar menanti resepi ibu sambal dari akak
amboi kemain hijau lagi nasi kak norlie..cantik la kak..zila lum penah buat nasi lemak gini..
ReplyDelete