followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, July 22, 2013

BISKUT ALMOND LONDON (sedap)


akak nak share resepi biskut lagi... tip top U....

BISKUT ALMOND LONDON (sedap)

bahan-bahan ( anggaran 140 biji )

250 gm butter
9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm ) + 30g lagi
1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( akak x kisar pun tp still lembut)
3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
1 biji kuning telor
Badam biji di panggang secukupnya
Badam cincang untuk hiasan
Coklat masakan secukupnya
Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
Sedikit minyak jagung (akak x letak)

Cara-cara

Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap

No comments:

Post a Comment

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...