followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, July 3, 2013

PUDING KENTANG COKLAT


 rasa agak lama juga akak x update resepi akak di blog kesayangan akak ni... masuk je tadi.. laman dapur akak dah mula berabuk.. huhuhu..  bukan bereti x bergendang di dapur... tapi sejak dua menjak ni akak akak bizi sikit dengan tempahan... akak memang bercadang nak letakkan gambar masakan akak di sini.. dan gambar gambar biskut raya tapi.. akak x cukup masa untuk mengadap sini lelama... aduyai....
ok la.. di sini akak nak berkongsi satu resepi dari seberang yang akak buat untuk event di tempat akak minggu lalu... sedap tau.. bawahnya adunan dari kentang yang di kukus atasnya pula adalah resepi puding.. memang sedap jika dimakan sejuk...

PUDING KENTANG COKLAT
Rina Audie @ DapurManis
resepi dari seberang..

Bahan adonan kentang :

300 gr kentang kukus
125 gr gula pasir
450 ml susu cair
1 butir telur
3 sdm munjung terigu
2 sdm tep maizena
1/2 sdt garam
1/2 batang vanila pod, belah, keruk isinya (bisa diganti vanilla bubuk)

Bahan puding coklat :
500 ml air
1/2 bks agar agar bubuk warna putih
100 gr gula pasir
1/2 batang vanilla pod, belah, keruk isinya
50 gr coklat blok, potong kecil kecil
1/2 bks kopi instan, larutkan dengan sedikit air panas
1 sdt maizena, larutkan sedikit air

Cara membuat :

1. Siapkan loyang bulat diameter 18 cm, tinggi 7 cm. Alasi bagian dasarnya dengan plastik, olesi minyak baik di dasar maupun sisi loyang. Sisihkan. Panaskan kukusan sampai airnya mendidih.
2. Adonan kentang : blender kentang, gula pasir dan sebagian susu sampai halus. Tuang ke wadah yang besar.
3. Masukkan berturut turut : telur, tepung terigu, tep maizena, garam dan vanilla, sambil dituangi sisa susu, dan diaduk rata. Aduk sampai adonan licin.
4. Tuang ke dalam loyang, kukus dengan api sedang selama 30 menit. Setelah matang, angkat sisihkan.

5. Puding coklat : dalam panci, rebus jadi satu air, agar agar, vanilla pod ( beserta kulit vanilla, biar nggak mubazir ---> emak emak perhitungan ) dan gula sampai gula menjadi larut. Masukkan coklat blok, aduk sampai coklat meleleh. Masukkan larutan kopi, menyusul larutan maizena. Masak sampai mendidih dan diaduk aduk. Matikan api.
6. Tuangkan puding coklat ini ke atas cake kentang. Diamkan sampai beku. Masukkan dalam lemari es supaya lebih padat. Potong potong, sajikan.

No comments :

Post a Comment

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...