tepat pukul 6 petang suami request nak makan pecal.. adoiii.. ngapa lambat diberitau sihhh... sayur apa pun x de kat umah ni yang ada hanya kacang pin jer... rupanya dia sempat keluar membeli sayur untuk buat pecal... terpaksalah buat jugakkan... sayur yang mr hubby beli pun simple jer.. kalau ada pucuk ubi, jantung pisang lagi memikat selerakan...
sebenarnya Sambal Pecal Opah(yang belum dibancuh) ni akak beli kat penjual pasar ramadan di Batu Gajah.. 3 senduk RM2.50.. jika sekilo RM15.. ehh.. murahlahkan... rasanya memang sedap dan warnanya amat memikat selera.. mr hubby pun kata sedap sambalnya... sebab sekarang ada yang menjual RM9.50 untuk setengah kilo... kata cik adik yang jual tu.. sambalnya boleh di simpan sehingga 4 bulan lamanya... agaknya boleh sampai raya haji pun tahan ni.. hehehe...
SAMBAL PECAL OPAH
sambal pecal(readymade) - gaul dengan air panas(biar ia kembang dan sebati)
Bahan celur:
1 ikat kangkung - potong
secekak taugeh
1 ikat kacang panjang - potong
1/2 biji timun - hiris mancis
2 keping tauhu - garam kunyit & goreng
gaulkan ke semua bahan pecal dengan kuah Pecal Opah sehingga sebati.
sedia untuk dinikmati..
saya ada nampak kat kedai dekat ngan umah.. tapi bukan opah punya.. sambal pecal jawa tulisnya.. rm3.50 1 pek.. balik bancuh ngan air panas kata peket tu.. tak cuba lagi.. sebab hari tu TERajin sikit.. buat sendiri.. :)
ReplyDelete