followers

salji

waktu

bird terbang

Friday, July 12, 2013

BISKUT BERBUNGA


sharekan satu lagi biskut raya...

BISKUT BERBUNGA

Bahan-bahan:

1 buku butter
3/4 cwn gula kastor
1 cwn tepung jagung
2 1/2 cawan biskut marie - dikisar halus
1/4 cwn kelapa kering
1/4 cwn bijan
2 cwn tepung biskut / tepung gandum
1 biji kuning telur

Hiasan:

coklat masakan
sugar decor hiasan

Cara-cara :

Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan bahan-bahan lain kecuali tepung. Adunkan sebati. Kemudian masukkan tepung gandum sikit2 hingga adunan menjadi doh. Gelek dan terap adunan menggunakan acuan bentuk cendawan. (nak pakai acuan bentuk lain pun boleh juga).

Bakar dan setelah sejuk, celupkan bahagian kepala cendawan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dengan kaedah double boil. Hiaskan dengan sugar decor hiasan. Biarkan biskut dan coklat masakan mengeras di atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...