kuey tiaw yang dimasak time x de selera nak makan masakan lauk pauk.. jemu...
kali ni akak masak bukan dari sos char kuey tiaw seperti yang akak masak dulu tapi kali ni akak guna ibu sambal... juga pernah akak letakkan resepinya di sini..
sungguh sedap dan memang rasa char kuey tiaw.. tiada beza..
KUEY TIAW ala ala CHAR KUEY TIAW
1 bungkus kecil char kuey tiaw
3 senduk ibu sambal
1 biji bawang besar - dadukan
2 ulas bawang putih - dadukan
kicap mee secukup
air masak secukupnya
10 ekor udang - bersihkan
2 - 3 biji telur
daun kucai - x bubuh
taugeh - x de stok
garam
minyak untuk menumis
panaskan minyak. tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
masukkan ibu sambal. masaklah sehingga naik minyak dan berbau harum.
masukkan udang, gaul hingga ia udang berubah warna kuning.
masukkan char kuey tiaw dan kicap serta air. biarkan seketika.
ketepikan char kuey tiaw di tepi kuali dan pecahkan telur
tabukan garam secukup rasa.
angkat dan hidangkan panas panas.
# jika kurang air boleh tambah sebab ia sedap dimakan lembap lembap..
No comments :
Post a Comment