rasa dah lama betul x masak gulai tempoyak... kempunan ya.. amat.... dah ni.. hehehe... kebetulan pulak rakan setaman beri akak seekor ikan baung.. besarnya boleh tahan sehingga akak boleh masak hingga 3x.. mula mula memang malas nak masak gulai tempoyak kerana anak anak kurang gemar sangat tempoyak ni... tapi x sangka pula bila masak semuanya suka la pulak...
MASAK GULAI TEMPOYAK IKAN BAUNG BERSAMA TIMUN
1/2 ekor ikan baung
1 biji bawang merah kecil - tumbuk
8-10 tangkai cili api - tumbuk
1 batang serai - titik
1 senduk tempoyak
1/2 biji timun - potong panjang
1" kunyit hidup
1 sk serbuk kunyit
air setakat ikan tenggelam
garam
1 sd gula (sebab tempoyak sedikit masam)
masukkan semua dan masaklah sehingga mendidih... rasa asam garamnya..
** senangkan....
No comments :
Post a Comment