dah puas cari telur itik kat pasar malam tapi x jumpa... tiba satu hari mr hubby balik keje bawa balik telur itik segar dan telur itik masin... katanya ada orang jual datang kat opisnya... dia pernah terdengar akak bersungut susah betul nak dapatkan telur itik... rezekilah ni... telur itik masin tu kita masak lain kali ye... akak nak masak yang ni dulu..
kalau tengok pada gambar ni telurnya macam telur rebuskan.. tidaklah sebenarnya memang pecah sebiji demi sebiji... tapi nampak licin cam telur rebus...lak...
MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK BERSAMA KENTANG
5 biji telur itik - bersihkan dulu kulit luarnya
1 biji kentang - belah 4/6
6-8 biji cili api - tumbuk lumat
1 biji bawang kecil- tumbuk
1 1/2 - 2 cawan santan + sedikit air (jika pekat)
sedikit serbuk kunyit @ kunyit hidup
daun daun kunyit - jika suka ( *masukkan jika rasa telur berbau )
serai - titik
garam secukup rasa
masakkan dulu bahan tumbuk bersama santan, garam seta serbuk kunyit dan masaklah sehingga mendidih.
perlahankan api kemudian masukkan telur satu persatu ke dalam senduk panas yang kita kacau dan rendamkan dalam kuah lemak. biarkan seketika sehingga nampak telur tadi keras sedikit barulah dimasukkan telur tadi ke dalam kuah lemak sepenuhnya dan dikacau perlahan.
masukkan daun kunyit.
kuatkan semula api dan hendaklah sentiasa dikacau perlahan.
No comments :
Post a Comment