followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, July 22, 2013

AYAM PERCIK KELANTAN


rasa dah lama x jenguk umahku ini.... banyak sungguh gambar yang belum bersiaran di sini.. sehinggakan kadang kadang akak jadi malas nak snap gambar kerana kesuntukkan masa... sebenarnya akak masih lagi menyiapkan tempahan biskut raya... yang mesti didahulukan...
masakan kali ni akak nak sharekan resepi yang akak adjust sikit... di bawah sekali ada cara simple yang akak buat tapi insyaallah pasti sedap dan memikat selera...

AYAM PERCIK KELANTAN

Bahan-bahan ( Anggaran 4 orang )

Bahan untuk ayam :
1 ekor ayam - dipotong empat
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
4 batang serai - ketuk
Sedikit garam

Bahan untuk kuah percik :
1 senduk sedang serbuk cili - akak tambah untuk warna lebih cantik
1 sm tepung gandum - tambah untuk pekatkan kuah (ini cara akak ye) * jika suka shj
2 cawan santan
2 cm halia - dihiris nipis
4 batang serai - dihiris nipis
Sedikit garam dan gula

Cara-cara

Kisar serai, halia dan bawang merah bersama sedikit air sehingga hancur.
Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam periuk. Tambahkan santan, garam dan gula. Kacau rata dan ketepikan kuah percik ini untuk sementara.
Tumbuk halia dan bawang putih sehingga hancur. Masukkan sedikit garam. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan ini.
Selepas itu masukkan sedikit air ke dalam periuk yang dialas serai tadi. Aturkan ayam di dalamnya. Kemudian curahkan sedikit bahan kuah percik tadi ke atas ayam tersebut.
Tutup periuk dan masak di atas api yang sederhana hingga ayam empuk.
Sambil itu, masak kuah percik tadi sehingga separa masak. Kacau sentiasa supaya santannya tidak berketul. Ketepikan dahulu.
Apabila ayam tadi telah empuk, angkat dan aturkan di atas penyepit untuk dibakar.
Panggang ayam tersebut. Balik-balikkan sehingga kedua-dua belah bahagian bertukar warna.
Seterusnya curahkan kuah percik sehingga menyaluti keseluruhan ayam tersebut. Bakar lagi sehingga kuah tersebut agak kering.

** CARA MUDAH YANG AKAK BUAT....
akak masak ke semua bahan sehingga ayam separuh masak... kemudian akak keluarkan ayam dan panggang sekejab... kuah lepbihan di dalam periuk tu akak masak hingga pekat kemudian akak siramkan kuah ini ke atas ayam panggang tadi..

3 comments :

  1. salam kak norlie, wahhh dah sibuk dgn kukis raya ye..
    Ayam percik ni kalau dpt mkn dgn nasi kerabu, perghhh..

    ReplyDelete
  2. waahhh...dpt seketoi ayam percik tu pun jadi la...hihihi

    ReplyDelete
  3. bulan puasa ni ramai yang buat ayam percik.. :) sedap nampak.. :D

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...