followers

salji

waktu

bird terbang

Tuesday, August 23, 2011

IFTAR 22: PUDING KEJU



fuuhh..Alhamdulillah syukur.. akhirnya akak sampai je juga iftar ke 22.. habis juga masa mengadap di sini. rasanya x sempat nak mengintai2 blog kawan2 yang lain dah..
puding ni pun akak buat untuk bawa ke surau..


RESIPI PUDING KEJU
Saiz 8" persegi

          13 gm Serbuk Agar-Agar
  • 1 liter Air
  • 120 gm Gula
  • 3 biji Telur
  • 120-150 gm Biskut Cheese - blend halus
  • 1 sb Tepung Kastad
  • 400 ml Susu Cair
  • 200 gm Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
  • 50 gm Mentega
  • 1 sd coffee emulco - (yg ni akak tambah)
  • 1 sd serbuk koko - dibancuhkan - (yg ni akak tambah)
CARA2:
  1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
  2. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
  3. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
  4. Masukkan susu & kacau sebati.
  5. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
  6. Masukkan mentega sehingga sebati.
  7. Tuang ke dlm tin/acuan kemudian titiskan coffee emulco bersama serbuk koko tyang dibancuh tadi ke atas adunan puding ni kemudian lorekkan seperti marble di atasnya.. dan rasanya lebih sedap!
  8. & biarkan sejuk di suhu bilik.
  9. Sejukkan sebelum di hidangkan.
* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender. Yatie pun ikut cara K.Nor.Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)** utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), ambil sebahagian dari adunan (lebih kurang 2 cawan) puding dan masukkan 1 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Pastu bolehlah melayer puding tu spt yg K.Nor buat (plain --> chocolate --> plain). Atau terpulang pada citarasa masing2 nak buat versi belang2 pun boleh. 

2 comments:

  1. Teringin nk mencuba tp x de pulak biskut ni kt tpt saya ni..

    ReplyDelete
  2. try buat dengan biskut mery.. len sikit rasanya tapi akak rasa tetap sedap.. puding rasa biskut..oleh kerana akak buat marble lebih kepada rasa coffee dan ada rasa koko..

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...