followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, August 3, 2011

IFTAR 3: PAJERI NENAS


sebenarnya tekak akak masih sakit dan mula terasa nak demam pulak.. oleh kerana mulut pun dah rasa pahit jadi akak teringin nak makan masam masam manis nenas ni..


PAJERI NENAS

1/2 biji nenas _ dipotong sekeping dam di belah tengah
tumbuk:
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1" halia - hiris panjang
rempah 4 sekawan
2 sb rempah kari daging
2 sb udang kering
2 sb udang kertas
1 cawan santan
sedikit air
1 sb kerisek
garam & gula
sedikit gula melaka
minyak menumis
  1. Bawang putih,bawang merah & halia ditumbuk lumat. Panaskan sesenduk minyak tumis rempah 4 sekawan naik bau. Masukkan bahan yg ditumbuk lumat,masak kekuningan.
  2. Masukkan rempah kari daging, kacau rata & masuk pula udang kering. kemudian masukkan udang segar. Masak api perlahan hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan pekat, air sedikit (utk kuah) kemudian perasa dgn garam,gula & gula merah. Last masuk nenas & kerisek, masak lagi selama 15minit atau hingga mendidih.
  4. *** Pajeri nih mmg masak dgn minyak yg banyak, lepas dah sejuk sikit,buangkan minyak dalam pajeri nenas.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...