followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, June 4, 2011

KEK PISANG GEBU



hari ni dan semalam kenapalah terlebih rajin lak akak ni.. buat kek 2 hari berturut turut.. butter kiwi cake semalam dah laris.. x puas makan kek jadi hari ni buat lagi kek tapi kali ini akak ikut resepi DJ.. wah memang gebu sesangat kek ni... kek ni akak possingkan ketika baru kuar oven dan masih panas lagi ni... ok pape pun jom kita layan resepi kek DJ ni..


Kek Pisang Gebu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...